Redan i dag tillhör Göteborg världseliten på att ta vara på spillvärme från exempelvis avfallsförbränning och raffinaderier. 70 procent av energin till fjärrvärmen är i nuläget återvunnen energi. 12 procent är förnyelsebar energi, medan resterande 18 procent är fossil energi (naturgas och olja).
Målsättningen är alltså att de sista 18 procenten ska ner till noll till år 2030.
- Vi gör alltid en avvägning mellan ekonomiska och miljömässiga intressen, men de miljömässiga intressena väger allt tyngre bland våra kunder. Genom den så kallade Prisdialogen har vi en fortlöpande dialog med kunderna. Förra året kunde vi sänka fjärrvärmekostnaden med 0,5 procent och ändå avsätta 70 miljoner kronor till miljöåtgärder som syftar till att minska fossilberoendet och minskar koldioxidutsläppen med 95 000 ton, vilket motsvarar utsläppen från drygt 40 000 bilar under ett år, säger Anna Honnér.
I planerna för att minska fossilberoendet till 2030 ligger bland annat stora investeringar i en ackumulatortank för att korttidslagra energi och ett nytt bio-kraftvärmeverk.
När Älvstaden ska förverkligas är energiförsörjningen en vital del och de framtida behoven är en viktig fråga för Göteborg Energi.
Anna Honnér är övertygad om att fjärrvärmen kommer att vara det mest attraktiva värmealternativet för kunderna i många år framöver.
- Fjärrvärme är en otroligt smart lösning och intressant ur ett internationellt perspektiv. Genom ett projekt (Celsiusprojektet, finansierat av EU) exporterar vi nu kunskap om fjärrvärme och vårt sätt att använda återvunnen energi, som jag skulle säga att vi är bäst i världen på. Hela Europa är avundsjuka på oss, och med dagens säkerhetspolitiska situation är frågan än viktigare – man vill minska sitt beroende av rysk gas och givetvis av det miljöfarliga kolet. Över 60 städer har anslutit sig till projektet och vill ta del av våra kunskaper.
- I de delar av Göteborg där det finns tillgång till fjärrvärme i dag är drygt 90 procent av bostadsfastigheterna anslutna, och i nybyggnation är efterfrågan extremt hög. När Älvstaden nu ska förverkligas är det viktigt att vi, tillsammans med staden och fastighetsägarna, arbetar tillsammans så att vi får de bästa tänkbara förutsättningarna för att fortsätta att utveckla fjärrvärmen och morgondagens energilösningar.
Göteborg Energi står nu inför enorm satsning när det gäller att knyta ihop nätet för fjärrkyla mellan södra och norra älvstranden. Den sammanlagda investeringen (som ännu inte har beslutats i kommunfullmäktige) uppgår till 450 miljoner kronor.
- På norra sidan finns i dag öar med fjärrkyla. Nu ska vi koppla ihop allt till ett enhetligt system med rör som trycks under älven. Det är ett enormt projekt och det ger också stora möjligheter inför den fortsatta utvecklingen av Älvstaden.
Hur ser exploatörerna på den här satsningen?
- Det här är verkligen något som efterfrågas. Alternativet till fjärrkyla är egna aggregat som medför ett visst buller, och det är ju inte heller speciellt estetiskt med aggregat på tak eller fasader. Att skapa stora system för fjärrkyla är att föredra, både när det gäller miljönyttan och driftsäkerheten. Allt vi gör genomsyras av att det är prisvärt, hållbart och leveranssäkert.
- Vi upplever att alla som är med och utvecklar Älvstaden har en positiv förväntan inför den här utbyggnaden.
Göteborg Energi deltar i ett flertal samarbeten som syftar till att minska fossilberoendet och utveckla morgondagens energilösningar, till exempel:
# The Fossil Free Energy District (med bland andra Akademiska Hus) som syftar till att skapa en handelsplats där man på ett resurseffektivt sätt utbyter energi mellan byggnader.
# Smarta energinät (med bland andra Chalmers och Framtiden), som syftar till att öka resurshushållningen genom att lagra energi i fastigheter.
# HSB Living Lab, ett kominerat bostadshus och forskningsarena där man forskar om framtidens bostäder.
# Riksbyggens Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt kunskapslabb och ett fysiskt demoprojekt som syftar till ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.
# Smart Heat, i samarbete med BRF Backadalen, där man utvecklar en kombinationslösning med både bergvärme och fjärrvärme.
- Vårt uppdrag är att på ett säkert sätt leverera energi som är prisvärd och hållbar. Vi arbetar mycket tillsammans med våra kunder för att tillgodose deras behov, både i dag och i framtiden, säger Anna Honnér.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.