Image
Den svenska ekonomin krympte under 2023, visar SCB:s statistik.
Den svenska ekonomin krympte under 2023, visar SCB:s statistik. Bild: iStock

Svaga bostadsinvesteringar dämpar den ekonomiska tillväxten

Ekonomi/Finansiering Den svenska ekonomin krympte marginellt både fjärde kvartalet och helåret 2023, visar SCB:s tidskrift Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv. Fortsatt svaga bostadsinvesteringar tynger BNP och fjärde kvartalet fick ekonomin inte heller samma draghjälp från exporten som under tredje kvartalet.
Publicerad den 15 Mars 2024

– En stor del av den svaga BNP-utvecklingen under det senaste året beror på ett kraftigt ras för bostadsinvesteringarna som tappat 26 procent sedan fjärde kvartalet 2022, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken och senaste numret innehåller två fördjupningsartiklar som beskriver justeringar som görs i BNP och andra centrala mått i nationalräkenskaperna.

I januari låg tio av tretton indikatorer i SCB:s konjunkturklocka under sin långsiktiga trend. Två indikatorer låg precis på gränsen och endast en, nyregistrering av lastbilar, låg tydligt över sin långsiktiga trend. Sammantaget betyder detta att ekonomin fortsatt befinner sig i lågkonjunktur. Flest indikatorer ligger fortfarande i recessionsfasen.

I maj 2024 kommer tidsserierna för BNP och andra centrala mått i nationalräkenskaperna att revideras. Det är en följd av att nationalräkenskaperna har genomgått en så kallad allmän översyn. Vart femte år genomförs en allmän översyn av nationalräkenskaperna med mer omfattande revideringar av tidsserierna bakåt i tiden. Översynen görs för att på bästa sätt kunna beskriva den ekonomiska utvecklingen samt för att öka jämförbarheten mellan EU:s medlemsländer.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige