Image

Stockholms fulaste hus blir kreativ mötesplats

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i en ombyggnad av den gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm. Byggnaden har flera gånger utsetts till huvudstadens fulaste hus.
Publicerad den 10 November 2015
Stockholms fulaste hus blir skönare när Akademiska Hus renoverar Arkitekturskolan på Östermalm. Bild: Akademiska Hus
Stockholms fulaste hus blir skönare när Akademiska Hus renoverar Arkitekturskolan på Östermalm.

Den omdebatterade byggnaden kommer under namnet A house att förvandlas till en mötesplats för kunskap, kreativitet och entreprenörskap.

A house blir en stark, öppen och välkomnande mötesplats där det kan ske korsbefruktning mellan nya företag och andra aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet.

Byggnaden ska även fungera som en plattform för möten mellan akademin och staden, där också utbyte mellan konst- och musikscenerna och de ”hårda” vetenskaperna kan uppstå. Ambitionen är ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare, innovatörer och konstnärer.

A house består av ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1968-70 för arkitekturutbildningen vid KTH och som fram till i somras varit deras hemvist. Den 12 000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Den avskalade och i mångas ögon råa karaktären är dock inget som ligger i plan att nu dölja eller i grunden förändra. Tvärtom är det något som ska behållas och lyftas fram som ett signum:

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Stockholm är en stark och innovativ region med stor satsning på forskning inom näringsliv och akademi, men saknar fysiska platser där akademi möter det som är mer publikt och kommersiellt. Tanken är att A house ska fylla detta tomrum, som med sitt mycket centrala läge och goda kommunikationer utgör en geografisk nod mellan Handelshögskolan, KTH, Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

Byggnaden ska vara en miljö som inspirerar till kunskapsutbyte och spontana möten mellan de olika verksamheterna som kommer att hålla till i A house. Detta sker genom att arbets- och mötesplatser för bland andra startup-bolag blandas med publika och gemensamma delar för forskare, studenter och samhället i övrigt. I byggnaden ges möjligheter för interna och externa kunder att hyra in sig för events, seminarier och föreläsningar och det finns även planer på att bygga en restaurang och ett café.

– Vi vill skapa en plats som är motor för kreativ utveckling. Huset blir en naturlig förlängning av den utveckling av campusområdena i Stockholm som vi har drivit tillsammans med universiteten och där ett viktigt mål är att integrera dessa i mycket högre grad i den omgivande staden, säger Erik Westin.

A house ska renoveras i olika etapper med start i november 2015. En tillbyggnad om 900 kvadratmeter kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad gick förlorad i branden 2011. Färdigställandet är planerat i två etapper med en första inflyttning i januari 2017 och en andra under 2018. Ett genomförande i flera etapper gör det möjligt att driftsätta A house redan 2016 och ha verksamhet och vidareutveckling igång under hela tiden som projektet pågår.

– För att kunna skapa en miljö som A house måste vi vara sökande, våga pröva våra idéer och hela tiden vara beredda att tänka om, säger Erik Westin.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige