Image

Akademiska Hus bygger nytt vid Umeå universitet

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus satsar 275 miljoner kronor i ett nytt medicinskt biologiskt centrum (MBC) vid Umeå universitet som skapas genom en till- och ombyggnad av det befintliga Biologihuset. De nya lokalerna gör det möjligt för den medicinska fakulteten att samlokalisera sin verksamhet och samla forskningen under ett och samma tak.
Publicerad den 30 Oktober 2015
Biologihuset ska göras om. Bild: LINK Arkitektur
Biologihuset ska göras om.

Biologihuset från 1961 är Campus Umeås äldsta byggnad. Fokus ligger på att skapa en attraktiv forskningsmiljö som kommer att samla experimentell forskning från olika vetenskapliga discipliner inom medicinska fakulteten till ett medicinskt biologiskt centrum (MBC).

– Uppbyggnaden av MBC innebär en kraftfull satsning på experimentell och translationell medicinsk forskning. Genom att skapa en interaktiv miljö för både forskning och utbildning ges attraktiva förutsättningar för en internationellt konkurrenskraftig verksamhet, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

Ombyggnationen innebär en totalrenovering av den över 10 000 kvadratmeter stora byggnaden som ska resultera i en ökad flexibilitet och modernare undervisningsmiljöer, laboratorier och studieplatser. Inom ramen för projektet ingår även en tillbyggnad på cirka 1 850 kvadratmeter som bland annat ska rymma kontor, lärosalar och en så kallad multisal. Befintliga system som ventilation, belysning och el kommer att bytas ut i sin helhet och ambitionen är att huset ska certifieras enligt Miljöbyggnad silver.

– Vi på Akademiska Hus är mycket stolta över att kunna stärka både universitetet och universitetsstaden med ett medicinskt biologiskt centrum. Den medicinska fakultetens forskning vid Umeå universitet är en viktig hörnsten för universitetet. MBC får ett strategiskt läge nära sjukhuset och det tekniska- och naturvetenskapliga blocket med de bästa förutsättningarna för gränsöverskridande forskning, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

Byggstarten för MBC är planerad till våren 2016 och inflyttning är beräknad till våren 2018.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige