Image

Akademiska Hus och SLU utvecklar Campus Ultuna

Bygg/Arkitektur Akademiska Hus och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, går nu in i en ny fas i utvecklingen av Campus Ultuna i Uppsala. Arbetet med att öppna upp campus för andra verksamheter än SLU:s har pågått under de senaste två åren och tillsammans bildar man nu en gemensam organisation under namnet Green Innovation Park.
Publicerad den 4 November 2015
Campus Ultuna utvecklas. Bild: Ahrbom & Partner
Campus Ultuna utvecklas.

Ett samverkansavtal har slutits mellan Akademiska Hus och SLU om en treårig satsning på Green Innovation Park, vilket möjliggör för verksamheten att utvecklas under dess uppstartsfas. Även Uppsala kommun och Regionförbundet har anslutit sig i finansieringen och som stöttande parter.

– Detta är en mycket spännande och viktig satsning för utvecklingen av näringslivet i regionen, säger Yvonne Näsström, näringslivsdirektör på Uppsala kommun.

I de utvecklingsplaner som tagits fram för området ingår möjligheter att bygga över 100 000 kvadratmeter nya lokaler och cirka 1500 bostäder samt stärkt infrastruktur för kommunikationer.

– Att vi nu bildar en gemensam organisation innebär att vi får förutsättningar att tillsammans med SLU satsa fullt ut på Green Innovation Park och ta projektet till nästa nivå. Det är naturligtvis mycket glädjande att även Uppsala kommun och Regionförbundet står bakom och stödjer denna satsning, säger Peter Bohman, regiondirektör för Akademiska Hus region Uppsala.

Att öppna upp Campus Ultuna för fler verksamheter kommer att innebära en fastighetsutveckling med lokaler för näringslivsetableringar, handel och service. Redan i dag finns företag och Statens veterinärmedicinska anstalt i närområdet. Först ut i Green Innovation Park är ett företagshotell med en anslutande inkubator som ligger lokaliserad i direkt anslutning till SLU:s verksamheter.

Arbetet med att färdigställa hotellet är i full gång och den första hyresgästen flyttar in i de nya lokalerna i januari 2016. På området planeras också för utbyggnad av lokaler för produktion och större forskningsenheter samt ett omfattande tillskott av bostäder som kommer att göra Ultuna till en levande mötesplats under dygnets alla timmar.

– En viktig framgångsfaktor i arbetet med Green Innovation Park är att SLU och Akademiska Hus arbetar gemensamt med detta. Genom vårt samarbete kan vi skapa ett attraktivt erbjudande till företagen som inkluderar både moderna lokaler, mötesplatser och ett antal samverkansformer med SLU:s forskare och studenter, säger Martin Melkersson, universitetsdirektör på SLU.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige