Fortifikationsverket står av allt att döma inför en nedläggning, som ni kunde läsa om på Fastighetssverige i går.
Men det statliga ägandet kan stå inför flera förändringar i framtiden.
I regeringens utredning med titeln Staten som fastighetsägare och hyresgäst behandlas det statliga fastighetsägandet ur många aspekter.
Utredaren Sten Olsson är tveksam till om de delar av Jernhusens verksamhet som riktar sig mot ickestatliga aktörer ligger inom det offentliga uppdraget, skriver Offentliga Affärer.
- Ska staten vara en aktör på den kommersiella marknaden så ska det vara tydligt uttalat, säger han till Offentliga Affärer.
Sten Olsson pekar ut tre kriterier som statligt ägande bör hålla sig inom: Att fastigheterna är kulturhistoriskt betydelsefulla, har ett särskilt betydelsefullt symbolvärde eller har en central betydelse för rikets säkerhet.
Utredningen menar att staten behöver ta ett samlat grepp om sitt ägande på fastighetsmarknaden, och att det är viktigt att man bestämmer sig för vilken inriktning man vill ha framöver.
– Vi har hamnat i den här sitsen eftersom ägandet är spritt på så många olika aktörer, och ansvaret hos regeringskansliet är också uppdelat på olika departement, säger Sten Olsson till Offentliga Affärer.
Staten är också en stor hyresgäst. Hyreskostnaderna uppgår, enligt Offentliga Affärer till 20 miljarder kronor per år, för en lokalyta om cirka 13 miljoner kvadratmeter.
Presenteras av Quandify
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.