Med 380 000 hektar mark (varav 100 000 hektar skog), 7 600 byggnader, varav 300 statliga byggnadsminnen, 6 100 försvarsanläggningar, elva flygfält och 350 mil väg kan Fortifikationsverket sägas vara Sveriges största fastighetsägare.
I samband med budgetpropositionen kommer beskedet från Regeringen om att man går på utredarens förslag om det statliga fastighetsägandet.
Detta innebär att Fortifikationsverket läggs ner och fastigheterna överförs till andra aktörer:
# Säkra berganläggningar samt internationella camper överförs till Försvarsmakten.
# Statliga byggnadsminnen (som idag används i verksamhet) överförs till Statens Fastighetsverk.
# Övriga fastigheter (garnisoner, flygfält, skjutfält, hamnar, restauranger, verkstäder, bostäder, kontor, ledningscentraler, mark) överförs till ”annan statlig huvudman”, möjligen bolag.
Lena Jönsson hade förordat en annan lösning.
- Vårt förslag gick ut på ett effektivisera det statliga fastighetsägandet. Det finns i dag ett 20-tal statliga aktörer, vi ville slå ihop dem till en statlig myndighet och ett bolag. Vi saknar ett helhetsgrepp, ett större grepp än att lägga ner en myndighet, säger Lena Jönsson till Fastighetssverige.
- Nu hoppas jag att man tar hänsyn till den kompetens som har byggts upp inom Fortifikationsverket när det gäller säkra berganläggningar och statliga byggnadsminnen.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.