Image

Spotify hotar att lämna Sverige – bostadsbristen en av orsakerna

Sverige I ett öppet brev beskriver Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon problemen med att driva företag i Sverige. Ett av de största problemen är bristen på hyresrätter i Stockholm, som försvårar rekryteringen av kompetent personal.
Publicerad den 13 April 2016

Spotifygrundarna skriver: ”Idag har vi medarbetare från 48 länder i Stockholm. Att ställa krav på att unga människor som kommer till ett nytt land direkt ska köpa dyra bostadsrätter minskar attraktionskraften och är inte långsiktigt hållbart. Jämför det med städer som New York, London och Singapore där möjligheterna att hyra bostäder är mycket enkla. Där finns, till skillnad mot i Stockholm, flexibilitet. Det finns bland experter och beslutsfattare en bred insikt om att faktorer som hyresregleringen, skattestrukturen och regelverken leder till att det byggs för få hyresrätter och att marknaden i princip inte fungerar.”

Övriga problem rör utbildningssystemet (det utbildas för få programmerare i Sverige) och skattetekniska hinder mot att göra medarbetare till delägare.

Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver:
”Vi sitter nu med frågan om vi ska växa i Stockholm eller i New York. I USA beskattas optioner för den anställde som inkomst av kapital med en skattesats på 15–20 procent, i Tyskland är nivån 25 procent. I Sverige räknas det i dag som inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med 70 procent. I Sverige måste arbetsgivaren betala sociala avgifter på personaloptionens hela värdeökning. I USA är motsvarande kostnad 0.
Ett enkelt system med personaloptioner skulle snabbt kunna införas i Sverige. Det som krävs är politisk vilja. För ett företag som vårt är detta nödvändigt för att vi ska kunna locka de bästa talangerna.”

”Vi lever i en tid med tilltagande konkurrens. Förresten, av de start-ups som vi började med att nämna, Spotify, Skype, King, Mojang och Klarna, är det nu bara två kvar som är fristående. De resterande har blivit sålda till stora amerikanska företag.
Framgång förutsätter att man är ständigt föränderlig och agerar blixtsnabbt. Den som inte gör det blir omsprungen. Detta gäller också politiken. Och nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige. Nu är tid för handling.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hjärnan i fokus när AMF "labbar" framtidens kontor

Bygg/Arkitektur Med hjärnan i fokus. Så kan man kanske sammanfatta hur AMF Fastigheter tillsammans med Merry Monday tagit sig an det nya huvudkontoret. I hjärtat av Mood-huset så kommer kollegorna med start måndag välkomnas in i tre av årets årstider. Fastighetssverige var där för att få ta del av de tankar som format det framtidsspanande kontorslandskapet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige