Image

SGBC lanserar första svenska certifieringen för hållbar stadsutveckling

Energi/miljö Nu släpper Sweden Green Building Council en ny certifiering för hållbara stadsdelar – Citylab Action-certifieringen. Certifieringssystemet är det första för hållbar stadsutveckling som är helt anpassat för svenska förhållanden.
Publicerad den 18 Januari 2018
Cecilia Ehrenborg Williams. Bild: Fredrik Hjerling
Cecilia Ehrenborg Williams.

– Citylab Action-certifieringen kommer göra stor skillnad i svensk stadsutveckling. Den ger, i det här första steget, svenska stadsutvecklingsprojekt möjlighet att få koll på alla processer och skapar ordning och reda i det fortsatta arbetet. Det förbereder projekten för att sedan certifiera genomförandet och den framtida förvaltningen, vilket blir steg två och tre. Dessa delar har vi redan börjat arbeta med och vi kommer släppa dem under nästa år, säger Cecilia Ehrenborg Williams, vd på Sweden Green Building Council.

Arbetet med att ta fram Citylab Action-certifieringen inleddes redan 2010 och har involverat tusentals personer. Det finns redan ett antal internationella system, men dessa har inte gått att anpassa tillräckligt för att fungera för den bredd av stadsutvecklingsprojekt i Sverige som vill arbeta mer hållbart. Citylab Action-certifieringen följer alla svenska lagar och regler och kan anpassas för olika stadsområden, oavsett hur stora de är och var i Sverige de finns.

– Citylab är mer än bara en certifiering. I Citylab finns det inte bara en certifiering, utan även utbildningar i hur man arbetar med hållbarhet i stadsutveckling. Vi har även ett nätverk för de som vill ha kontakt med andra som arbetar med frågorna. Grunden i hållbar stadsutveckling är att projekten delar kunskap med varandra. Det tycker jag verkligen att vi lyckas uppnå med Citylab, säger Sigrid Walve, Chef för Citylab på Sweden Green Building Council.

Den guide som behövs för att kunna certifiera sitt projekts arbete med planering och processer släpps idag. Projektgruppen som lett utvecklingsarbetet har jobbat in i det sista för att få allt klart, men från och med idag kommer det gå att ansöka om Citylab Action-certifiering.

– Det har varit ett långt, men givande, arbete. Det hade inte varit möjligt utan alla som engagerat sig i det här arbetet och jag är så glad över att vi äntligen levererar något som varit så efterlängtat. Nu är jag mest spänd på vem som kommer bli först med sin certifiering, det ska bli riktigt roligt att få in ansökningarna, säger Cecilia Ehrenborg Williams.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige