Image

SFV uppför unik ubåtshall i Karlskrona

Bygg/Arkitektur Statens fastighetsverk uppför just nu Marinmuseums nya ubåtshall på Stumholmen i Karlskrona. Byggnaden, som sluter tätt kring ubåtarna HMS Neptun och Hajen 1, är unik så till vida att sedan Vasamuseet byggdes på 1980-talet har inget större fartyg än Neptun byggts in i Sverige.
Publicerad den 11 September 2013
Interiör av ubåtshallen med Neptun i förgrunden. Bild: Morgan Karlsson
Interiör av ubåtshallen med Neptun i förgrunden. Ubåtshallen öppnar i juni 2014. Bild: Morgan Karlsson
Ubåtshallen öppnar i juni 2014.

- Efter grundläggning och grundkonstruktion sattes ubåten HMS Neptun på plats av Marinmuseum i september förra året, en rejäl utmaning då den väger över tusen ton. Därefter påbörjade vi den etapp vi håller på med nu, att skapa en överbyggnad som sluter tätt kring ubåtens form, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Det som utmärker bygget av ubåtshallen är just att det gigantiska museiföremålet HMS Neptun och den mindre och äldre ubåten Hajen 1, ställdes på plats så snart den halvmetertjocka betongplattan var gjuten. Eftersom byggnaden - ritad av arkitekt Björn Malmström på HMXW arkitekter - ska följa ubåtarnas form, är arbetsplatsen trång och svårtillgänglig för de entreprenörer som arbetar på platsen och de måste gå varsamt fram.

Ubåtshallens asymmetriska skal består av stålramar och prefabelement medan yttertaket kläs i rostfri plåt. Många lokala underentreprenörer har möjliggjort SFV:s arbete för att få det speciella taket på plats, plåten är styvare och därmed mer svårarbetad än vanlig plåt – något som kräver stor kunskap.

- Våra skickliga plåtslagare kommer från Kalmar, smeden från Ronneby och de perforerade innerväggarna i koppar har levererats från Karlskrona. Mycket av ubåtshallens arbete kräver stor yrkesskicklighet, det är en fröjd att se hur hantverkarna förvandlar våra ritningar till en vacker byggnad, säger Maria Lundkvist, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Arbetet med den rostfria plåten väntas bli klart i slutet av oktober. Sedan ska de sju meter höga och mycket tunga glaspartierna på plats. Därefter återstår invändiga installationer och golvarbete.

Vid årsskiftet lämnar Statens fastighetsverk över den färdiga byggnaden till Marinmuseum som tar vid för att förvandla hallen till en färdig museiattraktion. Sommaren 2014, den 6 juni, räknar Marinmuseum med att slå upp portarna.

- Det känns fantastiskt att Sverige och Karlskrona snart får sin ubåtshall. Vi tror och hoppas att den kommer att bli ett riktigt lockbete för Marinmuseum. I en fantastisk byggnad kan vi erbjuda närkontakt med en komplett ubåt från kalla kriget och en ny spännande utställning för hela familjen, säger Richard Bauer, museichef vid Marinmuseum.

Kortfakta
Byggherre: Statens fastighetsverk
Arkitekt: Björn Malmström, HMXW arkitekter
Projektering: 2010-2012
Första spadtag: 23 februari 2012
Neptun transporterades till platsen: 4 september 2012
Överlämning till Marinmuseum: 1 januari 2014
Invigning och öppning: 6 juni 2014
Neptuns längd: 49,5 meter
Neptuns bredd: 5,6 meter
Neptuns högsta höjd: 12 meter
Byggnadens volym: 7 000 kubikmeter

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Baldertopparna häktade – insiderhärvan växer i omfång

Bolag Under fredagen hölls häktningsförhandlingar mot Baldertopparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl som misstänks för grovt insiderbrott. Båda männen nekar till brott men häktades på sannolika skäl efter förhandlingarna. Totalt är hela elva personer misstänka i insiderhärvan bekräftar åklagaren för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY