Image
Retziuslaboratoriet på Campus Solna.
Retziuslaboratoriet på Campus Solna. Bild: Jean-Baptiste Béranger

Serneke tecknar avtal med Akademiska Hus för utveckling av life science-laboratorium i Solna

Bygg/Arkitektur Serneke och Akademiska Hus har tecknat ett samverkansavtal kring utvecklingen av Retziuslaboratoriet på Campus Solna. Ombyggnationen omfattar 24 000 kvadratmeter och beräknas vara klar våren 2022.
Publicerad den 1 Juni 2020

Målet med Campus Solna är att området ska utvecklas till att bli ett av världens starkaste life science-kluster. Akademiska Hus investerar 275 miljoner kronor i att bygga om Retziuslaboratoriet där nya verksamheter med koppling till medicin och hälsa ska få möjlighet att etablera sig. Området, med sitt strategiska läge nära Karolinska Institutet, kommer bli en viktig mötesplats för kunskapsutbyte, innovation och utveckling inom life science.

– Vi är otroligt stolta över att få vara den entreprenör som får möjligheten att bygga om en sådan viktig samhällsfastighet och som kommer bidra till en svensk satsning inom life science. Vi brinner för att skapa liv i befintliga byggnader och kommer göra det både med omsorg och med hänsyn till miljön. Dessutom ser vi fram emot ytterligare ett bra samarbete med Akademiska Hus, säger Marlene Wiberg, arbetschef på Serneke.

– Campus Solna befinner sig i en mycket spännande utvecklingsfas. Genom att bygga om Retziuslaboratoriet ser vi fram emot att kunna erbjuda flera nya aktörer möjlighet att flytta till området och ta del av de centrala mötesplatser som skapas för kunskapsutbyte, utveckling och innovation inom life science, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Projektet består av två delar, där den första omfattar upprustning och uppgradering av fastighetens generella och gemensamma funktioner. I den andra delen byggs de nya kontors- och labbmiljöerna för de kommande hyresgästerna.

På uppdrag av Akademiska Hus kommer fastigheten att inventeras för att se över möjligheten att återanvända befintligt byggmaterial genom att demontera och återmontera. Byggstart beräknas till juni 2020. Den första hyresgästen beräknas flytta in våren 2021 och våren 2022 ska allt stå klart.

Som en del i samverkansprojektet tas slutlig budget fram för de olika delmomenten och ordervärdet för dessa orderbokförs i de kvartal produktionerna startar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige