Image
Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Bild: SBB

SBB köper 70 procent av Unobo

Transaktioner Riksbyggen säljer 70 procent av Unobo till SBB. Det underliggande fastighetsvärdet är 6 900 miljoner kronor. Det överenskomna aktiepriset är 2 064 miljoner kronor.
Publicerad den 30 Juni 2021

Unobo äger idag 5 368 lägenheter i storstadsregioner och/eller universitetsorter med en total uthyrbar area om 372 000 kvadratmeter och en årlig hyresintäkt om 432 miljoner kronor. Utöver SBB kommer bolaget att ägas av till 30 procent av säljaren Riksbyggen. Över tid finns en ambition att utöka ägarspridningen till att även omfatta institutionella investerare.

Utöver de 5 368 lägenheterna som redan idag ägs av Unobo har bolaget tecknat avtal med Riksbyggen om förvärv av ytterligare 628 nyproducerade hyresrätter i Västerås, Jönköping, Linköping och Nyköping. Till detta har Unobo även tecknat avsiktsförklaringar avseende förvärv av ytterligare cirka 500 nyproducerade hyresrätter från Riksbyggen i Storstockholm, Göteborg och i Helsingborg.

All nyproduktion ska miljöcertifieras och energiförbrukningen ska uppnå Miljöbyggnad Silver. Dessutom skall byggnaderna uppföras med hållbara byggnadsmaterial.

– SBB:s fokus på bostäder samt nyproduktion av bostäder, som den samhällsbyggare vi är, blir ännu starkare genom denna affär där vi går in som majoritetsägare i Unobo. Vi ser väldigt mycket fram emot ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen där Riksbyggens starka utvecklingskompetens och goda relationer med svenska kommuner kommer att borga för att Unobo blir en av de ledande renodlade bostadsaktörerna i Sverige, säger Ilija Batljan, vd och grundare av SBB.

Försäljningen görs för att Riksbyggen vill frigöra kapital för att öka sin nyproduktion av bostäder.
– Vi är mycket glada över att affären är klar och Riksbyggen följer nu sin plan att öka produktionen av nya bostäder med omkring 20 procent på några års sikt. Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Målsättningen från Riksbyggens sida har varit att hitta köpare som delar Riksbyggens värderingar om långsiktighet och hållbarhet.
– Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB kompletterar Riksbyggen på ett bra sätt och tillsammans med Riksbyggen kommer de att utgöra en trygg och stabil ägarkonstellation i Unobo, säger Johanna Frelin.

Unobo bildades vid årsskiftet 2020/21 och i samband med det överfördes Riksbyggens hyresfastigheter till bolaget. Ett affärsmässigt samarbete har etablerats med Riksbyggen som förvaltare av fastigheterna. Därutöver kommer Unobo erbjudas att investera i de hyresrätter som Riksbyggen projektutvecklar.

Vd för Unobo AB är Carl-Johan Hansson. Namnet Unobo är hämtat från Riksbyggens första chef – arkitekten, formgivaren och stadsplaneraren Uno Åhrén.

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 092 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

Tillträde är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och är planerat till tredje kvartalet 2021.

KPMG och DLA Piper har agerat rådgivare till Riksbyggen i samband med bildandet och ägarspridningen av Unobo.

Tango Capital Markets och Wistrand Advokatbyrå har varit SBB:s rådgivare i affären.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige