Image
Bostadsområde.
Bostadsområde. Bild: Istock

SBAB: Fallande villa- och lägenhetspriser i juli

Bostäder Bostadspriserna sjönk med 1,1 procent i juli i Sverige som helhet, varav lägenhetspriserna med 1,2 procent och villapriserna med 1,0 procent. Det var första månaden efter årsskiftet som bostadspriserna sjönk. Det uppger SBAB.
Publicerad den 5 Augusti 2024

Sverigesiffran tyngdes av framför allt nedgångar i Storstockholm och Storgöteborg. I fyra av sex regioner steg nämligen lägenhetspriserna, och villapriserna steg i tre av sex regioner. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna för Sverige som helhet med 0,3 procent – lägenhetspriserna med 0,4 procent och villapriserna med 0,2 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för juli.
– I juli sjönk bostadspriserna för första gången sedan årsskiftet. Det är dock ingen dramatik i detta. Sommarmånaderna brukar normalt sett uppvisa prisnedgångar. Rensat för säsong- och andra tillfälliga effekter steg priserna i juli, säger Rober Boije, chefsekonom på SBAB.

– Den underliggande boprisökningen – alltså när man justerar för vad som är normalt för en julimånad och andra tillfälliga effekter – motsvarar en helårsökning under 2024 på cirka 3,6 procent. Det ligger ungefär i linje med vår senaste prognos baserad på den förväntade utvecklingen av bolåneräntorna och hushållens inkomster. Trendskattningar är samtidigt osäkra och kan hoppa lite upp och ner och bör därför tolkas med viss försiktighet, säger Robert Boije.

Lägenhetspriserna sjönk med 1,2 procent i juli för Sverige som helhet (se tabell 1). Priserna sjönk dock bara i Storstockholm och Storgöteborg (-2,4 respektive -3,7 procent). I fyra av sex regioner steg i stället priserna. Mest steg de i Stormalmö (2,5 procent). Summerat sedan årsskiftet har lägenhetspriserna ökat med 6,1 procent. Med beaktande av säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter, indikerar trenden stigande lägenhetspriser med 0,4 procent i juli för Sverige som helhet (se tabell 2 och diagram 1).

– Vi vet att augusti normalt sett brukar ge ett hopp uppåt i priserna samtidigt som resterande höstmånader brukar tynga siffrorna. Sjunkande räntor och ett uppdämt behov av att byta bostad ska under hösten vägas mot att många bostadsrättsföreningar måste fortsätta att höja månadsavgifterna och ett mycket stort utbud av lägenheter, säger Robert Boije.

Villapriserna sjönk med i genomsnitt 1,0 procent i juli för Sverige som helhet (se tabell 1). Det var dock en splittrad bild med sjunkande respektive stigande priser i tre regioner vardera. Mest sjönk priserna i Storstockholm och Storgöteborg (-3,6 respektive -1,1 procent). Summerat sedan årsskiftet har villapriserna ökat med 5,3 procent. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden i juli stigande priser med 0,2 procent (se tabell 2 och diagram 1).

– Summerat sedan årsskiftet har villapriserna gått upp lite mindre än lägenhetspriserna. Jag tycker att det är lite förvånande med tanke på att många bostadsrättsföreningar står inför fortsatta stora höjningar av månadsavgifterna på grund av lån till tidigare låg ränta som har, eller kommer att löpa ut. Möjligen är inte alla lägenhetsköpare införstådda med detta, säger Robert Boije.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Advicy charmade draknästet – fick största investeringen

Bolag Sandra Mobaraki och Amir Chizari deltog under torsdagen i SVT:s program Draknästet. Deras bolag Advicy vill med hjälp av modern AI-teknik förändra en konservativ fastighetsbransch. I Draknästet sökte – och fick – de fyra miljoner kronor mot 20 procent av bolaget, den största enskilda investeringen i programmets historia. – Det var spännande och nervöst att vara med i programmet, berättar Amir Chizari för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige