Image

Savills: Uppåt för logistik - i Sverige

RAPPORTER Marknaden för lager- och logistikfastigheter i Sverige har stärkts den senaste tiden. Men på många håll i Europa ser det mörkt ut.
Publicerad den 2 September 2010

Det är fortsatt trögt på den europeiska marknaden för lager- och logistikfastigheter och den genomsnittliga marknadshyresutvecklingen var negativ första halvåret 2010 och trots att efterfrågan på lokaler är svagt positiv så har många marknader vakanser som inverkar negativt på marknadshyrorna som bedöms följa en negativ trend under resterande del av året.

Investeringsmarknaden är fortfarande svag, men det genomsnittliga avkastningskravet föll med sex punkter. Flertalet av de större marknaderna (UK, Tyskland, Frankrike) har alla uppvisat stabila eller sjunkande avkastningskrav, med undantag för Spanien där avkastningskraven fortsätter att öka.

För Sverige har situationen dock ljusnat på ett flertal sätt. Stiltjen på transaktionsmarknaden har brutits och vi ser ökande transaktionsvolymer inom lager- och logistiksegmentet, trots att det i vissa fall visat sig svårt att erhålla acceptabel finansiering. Intresset är fortsatt stort från en vid krets av inhemska aktörer samt även från internationella investerare.

Den totala omsättningen avseende lager, industri och logistikfastigheter uppgick till strax över fem miljarder under perioden januari-augusti, motsvarande cirka tio procent av den totala omsättningen. Jämfört med 2009 så är det en markant ökning då transaktionsvolymen uppgick till strax över tre miljarder (+ 70 procent).

Transaktionsvolymen för logistikfastigheter uppgick till cirka 1,5 miljarder kronor hittills under 2010 (jan-aug), vilket skall jämföras med strax under 1,4 miljarder föregående år. Avkastningskraven avseende logistikfastigheter ligger i dagsläget stabilt i nivån sju procent för moderna fastigheter med långa hyresavtal, dock med undantag för någon enstaka transaktion som genomförts på lägre nivåer.

- Under den senaste tiden har vi även noterat en stigande efterfrågan på moderna logistikfastigheter och antalet nya projekt har ökat väsentligt. Under 2010 har cirka 150 000 kvadratmeter logistikarea färdigställts eller är under färdigställande och under 2011 kommer närmare 290 000 kvadratmeter logistikarea färdigställas. Samtliga av dessa projekt är anläggningar som uppförs åt en enskild hyresgäst och inte ett enda spekulativt projekt har dragits igång, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

- Den svenska fastighetsmarknaden fortsätter att präglas av en fokusering på fastigheter med stabila kassaflöden i goda lägen. Vår bedömning är således att det kommer att vara ett fortsatt stort intresse för moderna logistikanläggningar med långa hyresavtal, säger Peter Wiman.

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ser bevisningen ut i insiderhärvan: "Deras versioner är inte trovärdiga"

Bolag Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot totalt elva personer i insiderhärvan kring Collector som uppdagades förra året. Fem av de åtalade jobbar på Balder varav de två huvudmisstänkta är finanschefen och den tidigare CFO:n som åtalas för grovt insiderbrott. Åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetssverige hur bevisläget ser ut och varför han anser att de åtalades versioner inte går ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY