Sverige och övriga EU-länder ska minska sin energianvändning med 20 procent till år 2020. Men allt pekar på att det blir svårt och därför har EU tagit fram ett energieffektiviseringsdirektiv, som ska införas i Sverige senast i juni nästa år.
Sabo menar att näringsdepartementets förslag på hur direktivet ska omsättas i praktiken, med krav på individuell mätning och debitering av bland annat värme i nya byggnader och vid större renoveringar riskerar att öka energianvändningen i svensk bostadssektor.
- Hyresgästens enda sätt att minska sin värmekostnad blir att skruva ned elementet eller sluta vädra. Fastighetsägaren kan däremot göra en mängd åtgärder för att minska energianvändningen, till exempel tilläggsisolera och byta fönster. Sådana åtgärder blir inte lönsamma med individuell debitering av värme, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.
- Lagförslaget tar bort fastighetsägarnas incitament att arbeta med energieffektiviseringar. Allmännyttans framgångsrika arbete med detta skulle backa tillbaka om förslaget blir verklighet, säger Kurt Eliasson.
Enligt Sabo har företag som provat individuell mätning kommit fram till att dessa snarare ökar energianvändningen.
Detta beroende på att svenska flerbostadshus inte har rätt förutsättningar för ett sådant system. Byggnadskonstruktionerna gör att värmen förflyttar sig mellan lägenheterna.
Sabo hänvisar till ett försök som Örebrobostäder har gjort. Energianvändningen ökade eftersom man tvingades höja temperaturen generellt i fastigheterna för att tillfredsställa hyresgästernas olika önskemål. Enkäter i berörda hus visade att 85 procent av hyresgästerna ville ha 21 grader, 10 procent ville ha mer än 21 grader och 5 procent under.
Sabo har låtit oberoende jurister göra en rättslig bedömning av EU-direktivet och den visar att kraven som ställs inte behöver vara obligatoriska.
- Hänsyn kan tas till att åtgärderna är tekniskt möjliga, ekonomiskt rimliga och proportionerliga i förhållande till möjliga energibesparingar. Och det bör skrivas in i det svenska lagförslaget, säger Kurt Eliasson.
Sabo förordar att:
# Näringsdepartementet omprövar sin tolkning av direktivet så att kommande krav verkligen leder till riktiga energieffektiviseringar.
# Boverket får i uppdrag att utreda och ta fram kriterier för i vilka byggnader det kan vara motiverat med värmemätning.
# Temperaturgivare installeras i varje lägenhet i nybyggnation och vid större renoveringar. Det skulle ge fastighetsägaren goda möjligheter att optimera driften och hålla 20-21 grader i hela byggnaden.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.