Image

Sabo: Lagförslag ökar energianvändningen

Juridik Sabo menar att energianvändningen riskerar att öka med näringsdepartementets förslag om hur EU:s energieffektiviseringsdirektiv ska införas i Sverige.
Publicerad den 12 September 2013
Kurt Eliasson. Bild: Sabo
Kurt Eliasson.

Sverige och övriga EU-länder ska minska sin energianvändning med 20 procent till år 2020. Men allt pekar på att det blir svårt och därför har EU tagit fram ett energieffektiviseringsdirektiv, som ska införas i Sverige senast i juni nästa år.

Sabo menar att näringsdepartementets förslag på hur direktivet ska omsättas i praktiken, med krav på individuell mätning och debitering av bland annat värme i nya byggnader och vid större renoveringar riskerar att öka energianvändningen i svensk bostadssektor.

- Hyresgästens enda sätt att minska sin värmekostnad blir att skruva ned elementet eller sluta vädra. Fastighetsägaren kan däremot göra en mängd åtgärder för att minska energianvändningen, till exempel tilläggsisolera och byta fönster. Sådana åtgärder blir inte lönsamma med individuell debitering av värme, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.

- Lagförslaget tar bort fastighetsägarnas incitament att arbeta med energieffektiviseringar. Allmännyttans framgångsrika arbete med detta skulle backa tillbaka om förslaget blir verklighet, säger Kurt Eliasson.

Enligt Sabo har företag som provat individuell mätning kommit fram till att dessa snarare ökar energianvändningen.

Detta beroende på att svenska flerbostadshus inte har rätt förutsättningar för ett sådant system. Byggnadskonstruktionerna gör att värmen förflyttar sig mellan lägenheterna.

Sabo hänvisar till ett försök som Örebrobostäder har gjort. Energianvändningen ökade eftersom man tvingades höja temperaturen generellt i fastigheterna för att tillfredsställa hyresgästernas olika önskemål. Enkäter i berörda hus visade att 85 procent av hyresgästerna ville ha 21 grader, 10 procent ville ha mer än 21 grader och 5 procent under.

Sabo har låtit oberoende jurister göra en rättslig bedömning av EU-direktivet och den visar att kraven som ställs inte behöver vara obligatoriska.

- Hänsyn kan tas till att åtgärderna är tekniskt möjliga, ekonomiskt rimliga och proportionerliga i förhållande till möjliga energibesparingar. Och det bör skrivas in i det svenska lagförslaget, säger Kurt Eliasson.

Sabo förordar att:
# Näringsdepartementet omprövar sin tolkning av direktivet så att kommande krav verkligen leder till riktiga energieffektiviseringar.
# Boverket får i uppdrag att utreda och ta fram kriterier för i vilka byggnader det kan vara motiverat med värmemätning.
# Temperaturgivare installeras i varje lägenhet i nybyggnation och vid större renoveringar. Det skulle ge fastighetsägaren goda möjligheter att optimera driften och hålla 20-21 grader i hela byggnaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige