Image

Så bör man gå vidare med Centrala Älvstaden

Göteborg Fastighetsägarna, Stiftelsen CMB och kommunala Centrala Älvstaden har låtit göra en studie om hur Malmö, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors förverkligat sina visioner, och utifrån detta dras ett antal slutsatser om hur man bör gå vidare med utvecklingen av Centrala Älvstaden i Göteborg.
Publicerad den 27 Mars 2012

- Vi tror att man har mycket att vinna på att lära av andra, både sådant som är bra och mindre bra. Vi i fastighetsbranschen är en av de stora aktörerna när Älvstaden ska byggas och vi är beredda att ta ett ansvar för att samverkan ska fungera så bra som möjligt, säger Lena Hasslöf Gustafsson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg.

Kanske är det så att dagens verktyg inte är de rätta för att bygga morgondagens stad, menar Bengt Christensson, vd för CMB.

- Vi behöver sannolikt utveckla nya verktyg och processer för att leda den komplexa situation vi kommer att möta. Där kan CMB med akademi och näringsliv spela en aktiv roll, menar Bengt Christensson, vd för CMB.

I rapporten dras sex konkreta slutsatser.
# Etablera en bred samsyn i stadens övergripande stadsbyggnadsfrågor, både mellan stadens politiker och tjänstemän och mellan staden och marknadens aktörer.

# Gör förbindelserna över älven till en bärande del av visionen, fast på stadens villkor. Hur vi använder älven avgör hur vi kommer att lyckas.

# Släpp in fler och mindre aktörer när nya områden ska ta form. Det kommer att leda till mer personliga och variationsrika lösningar.

# Ge staden tid att utvecklas, ha rimliga avkastningskrav och planera affärsmässigt.

# En stark inledning på själva byggandet behövs. I Malmö väckte de inledande projekten Bo 01 och Turning Torso uppmärksamhet. När vi fått en identitetsstark inledning kan vi arbeta med strategiska etappindelningar.

# Göteborg ligger långt fram med arbetsformer och verktyg för medborgardialog. En bra dialog krävs mellan kommunen och bygg- och fastighetsföretagen. Vi måste även lyckas ta dialogen vidare till konkret handling.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige