Image
Coops varuterminal i Eskisltuna.
Coops varuterminal i Eskisltuna. Bild: Krook & Tjäder

Så blir Coops stora varuterminal i Eskilstuna

Bygg/Arkitektur Coops anläggning är en automatiserad varuterminal och en av Sveriges största varuterminaler för livsmedel. Arkitekterna Krook & Tjäder har tillsammans med flera aktörer varit delaktiga i utformandet av byggnaden på 109 000 kvadratmeter. Terminalen byggs i Eskilstuna logistikpark och beräknas vara i full drift under andra halvåret av 2024.
Publicerad den 16 Oktober 2020

Projektet har genomsyrats av innovation och digitalisering med ambitionen att allt fler transporter kommer att gå på tåg.

– Vi vill tacka TAB Byggproduktion för förtroendet, säger Helena Ström, byggnadsingenjör på Arkitekterna Krook & Tjäder. Vi är mycket glada över att arbeta vidare med Coop som kund. Tomten för varuterminalen är på 276 000 kvadratmeter, vilket motsvarar 51 fotbollsplaner, där byggnaden har en grundyta på 77 000 kvadratmeter och en totalyta på 109 000 kvadratmeter. Med andra ord ett stort och spännande uppdrag med flera innovativa lösningar. Terminalen kommer bland annat att ha tågspår in på tomten, vilket möjliggör att Coop kan utöka andelen transporter på tåg.

Den nya varuterminalen kommer att utgöra arbetsplats för cirka 400 medarbetare och ytterligare cirka 100 säsongsanställda. Byggtiden är cirka två år och färdigt under hösten 2022 och verksamheten beräknas vara i full drift under andra halvåret av 2024.

Fakta
# Terminalen kommer att förse Coops över 800 butiker med varor.
# Redan idag körs cirka 35 procent av Coops transporter på tåg, vilket är högst andel av alla livsmedelsföretag.
# Cirka 400 arbetstillfällen vid full drift, samt ytterligare 100 säsongsarbetare.
# Tomten för terminalen är 276 000 kvm stor, vilket motsvarar 51 fotbollsplaner.
# Terminalbyggnaden kommer att ha en grundyta på 77 000 kvm (14 fotbollsplaner), och en totalyta på 109.000 kvm (inklusive andra våningsplan).
# Byggnaden kommer att tre olika höjder; 15, 26 och 36 meter hög (jämförelse: takhöjden på Friends arena är 33 meter).
# På tomten kommer Coop att bygga två egna tågspår på 1 km, där Coops 600 meter långa tåg med varor kan lasta och lossa flera gånger per dag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Vi ritar staden -

Krook & Tjäder är ett av Sveriges största arkitektkontor och en tongivande aktör i byggandet av staden. Styrkan ligger i det personliga mötet, värmen och öppenheten. En känsla av det lilla kontoret men med det stora kontorets muskler och möjligheter. En unik kombination. Starka team i Malmö, Halmstad, Göteborg, Borås, Stockholm, Uppsala, Östersund, Kristianstad och Oslo ger en geografisk spridning, kreativ mångfald och en gedigen kompetensbank, vilket säkerställer en hög kvalitet i såväl stora som små projekt.

Läs mer om Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggbranschen i skräcktoppen när konkurserna fortsätter öka

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag låg i slutet på förra året redan på rekordhöga nivåer men fortsätter att öka, enligt ny statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom byggsektorn har konkurstakten de sex senaste månaderna, fram till januari 2023, hittills nått den högsta nivån på tio år. Fastighetssverige har talat med ekonom Johanna Blomé om de dystra siffrorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige