Image
Prologis bygger ut för Footway i Eskilstuna.
Prologis bygger ut för Footway i Eskilstuna. Bild: Prologis

Prologis dubblerar ytan på Footways lager i Eskilstuna

Uthyrning Prologis har tecknat avtal om att bygga ut Footways lager i Eskilstuna. Expansionen omfattar cirka 25 000 kvadratmeter och den totala lagerytan kommer mer än dubbleras till nära 48 000 kvadratmeter. Byggstart sker omedelbart och utbyggnaden som certifieras med Breeam "Very Good" väntas stå klar redan under sommaren 2021.
Publicerad den 26 November 2020

Eskilstuna har de senaste åren etablerat sig som ett expansivt logistikläge. Här finns Sveriges största intermodala terminal och läget kombinera tre olika transportvägar – järnväg, motorvägar och flyg. Avståndet till Stockholm är bara 70 km och 3,8 miljoner innevånare bor inom 60 minuters radie.

Kommunen gör nu en hård logistiksatsning i området och projektet har gått rekordsnabbt. Endast tre månaders projekttid inklusive bygglov och design fram till byggstart och därefter drygt åtta månaders byggtid, trots att delar av arbete görs under vinterperioden.

– Den snabba projektstarten och den bedömda byggtiden har möjliggjorts av goda relationer med både vår kund och våra underentreprenörer, tillsammans vår långa erfarenhet av byggprojekt av den här typen, både i Sverige och internationellt. Vi har också fått ett fantastiskt stöd från kommunen, med bland annat en mycket snabb handläggning av bygglovet, säger Gunnar Gillholm, Nordenchef på Prologis.

Expansionen präglas också av ett starkt miljötänk. Nybyggnaden får miljöcertifieringen Breeam "Very Good". Certifieringen innebär bland annat att byggandens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering bedöms. Även projektledningen, byggnadens placering i förhållande till allmänna kommunikationsmedel, val av byggnadsmaterial och de föroreningar byggnaden kan ge upphov till, är faktorer som ingår.

– Prologis fokuserar på att vara ledande inom hållbarhet i ett brett perspektiv. Tillsammans med våra kunder vill vi driva utvecklingen framåt så att våra fastigheter alltid ligger i framkant inom området. Inte bara vad gäller att minska el- och vattenförbrukning samt mängden avfall, utan också att genom att bygga moderna och attraktivt placerade fastigheter med lång livslängd som möter våra kunders affärsbehov, säger Gunnar Gillholm.

Anledningen till expansionen är att Footway (med Klövern-vd Rutger Arnhult som storägare) nu lanserar en helt ny e-handelsplattform med en gemensam global infrastruktur för alla koncernens butiker. Satsningen skapar nya förutsättningar för tillväxt och för att säkerställa kapacitet i lager- och logistiklösning satsar Footway på att bygga ut lagret i Eskilstuna, vilken ska komplettera verksamheten i Helsingborg.

– Utbyggnaden är en viktig satsning för framtiden och en viktig del i arbetet kring vår nya e-handelsplattform. I linje med vårt fokus på data och automation i den nya plattformen ska även det nya lagret präglas av högre automation för ökad effektivitet. Att vi samtidigt dubblerar lagerytan visar tydligt våra tillväxtambitioner, lagret beräknas ha en kapacitet för försäljning på över 10 miljarder kronor, säger Daniel Mühlbach, vd för Footway.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Prologis Norden på Branschguiden

Prologis, med huvudkontor i USA, är den ledande globala leverantören av logistikfastigheter. Företaget äger och förvaltar omkring 63,9 miljoner kvadratmeter moderna logistikfastigheter i 19 länder världen över. Prologis logistikparker ligger alltid i närheten av flygplatser, hamnar och/eller motorvägar för bästa transportmöjligheter.

I Sverige äger och förvaltar Prologis cirka 483,000 kvadratmeter. Prologis Norden har varit aktivt på den nordiska marknaden sedan 2002.

Läs mer om Prologis Norden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige