Image
Bostadsåret 2023 avslutades med prisnedgång, enligt svensk mäklarstatistik.
Bostadsåret 2023 avslutades med prisnedgång, enligt svensk mäklarstatistik. Bild: iStock

Prisnedgång avslutade bostadsåret 2023

Ekonomi/Finansiering Under december minskade priserna på såväl bostadsrätter som villor med minus en procent. Prisutvecklingen på årsbasis är nu plus en procent för bostadsrätter och minus en procent för villor. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 12 Januari 2024

– För andra året i rad sjönk antalet affärer. De affärer som gjordes tog dessutom längre tid. Blickar vi framåt så finns det faktorer som talar både för och emot en vändning. Det finns ett stort uppdämt flyttbehov, och vi står sannolikt på räntetoppen. Nu kan hushållen planera sin boendeekonomi mer långsiktigt, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

I centrala Stockholm och i centrala Malmö samt i Stormalmö var priserna oförände i december, vad gäller bostadrätter. I Storstockholm och Storgöteborg minskade priserna med -1% medan centrala Göteborg noterades med -2%. På årsbasis varierar prisförändringarna från +3% i centrala Stockholm, Storstockholm och Storgöteborg till 0% i Stormalmö.

– Bland länen visar prisutvecklingen på årsbasis en mycket stor spridning. Från +16% i Värmland till -30% i Jämtland, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

När det gäller villor så minskade priserna i samtliga redovisade storstadsområden minskade priserna med -1% i december. På årsbasis har priserna ökat med +2% i Stormalmö, minskat med -1% i Storgöteborg och -2% i Storstockholm. Prisutvecklingen på årsbasis bland länen varierar mellan +4% i Värmland till -9% i Blekinge.

Prisnedgången som startade april 2022 har gjort att priserna på bostäder i riket nu är tillbaka till 2020 års nivåer. Bostadsrätter ligger nu på samma nivå som i augusti 2020 medan villapriserna på de som rådde i november 2020.

– Antalet sålda bostäder under 2023 var betydligt lägre än de senaste åren. Jämfört med förra året var antalet sålda bostadsrätter -14% färre och villorna -7% färre. Sett till december isolerat såldes -2% färre bostadsrätter medan villorna var +6% fler, avslutar Hans Flink.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige