Image

Poseidon bygger hyresrätter i Göteborg

Bostäder Poseidon bygger totalt 117 lägenheter i Elins gård i Högsbohöjd. Tanken har varit att skapa bostäder med så låga kostnader som möjligt.
Publicerad den 8 Februari 2016
Poseidon har skapat 117 nya lägenheter i Högsbohöjd. Bild: Poseidon
Poseidon har skapat 117 nya lägenheter i Högsbohöjd.

– När vi skulle bestämma inriktning för husen återkom vi till det alla tänker: ska det behöva vara så dyrt att bo i nybyggd lägenhet? Vi bestämde oss för att utmana oss själva till att skaffa viktig kunskap hur byggkostnaderna kan pressas ytterligare, säger Johan Niklasson, teknisk chef på Bostads AB Poseidon.

För att nå målen inför byggnationen letade Poseidon leverantörer som kunde vara med och bygga koncepthus med beprövad konstruktion och standard för att kunna minimera kostnaderna. Enkelhet i projekterings- och byggprocessen stod högst på listan.

– Koncepthustanken innebär däremot att man får göra avkall på önskemål man kan ha om variationer i planlösning. Likaså med husets design, där får man helt enkelt acceptera den som koncepthuset har. Målet var inställt på att inte krångla till det, resultatet blev jättebra, säger Johan Niklasson.

En stor framgångsfaktor i projektet var enligt Poseidon att man valt att jobba via partnering.

– Helt rätt val för oss i det här projektet. Tillsammans med Peab, som levererade konceptet, tog vi fram en plan och budget som båda parter trodde på. När vi väl tryckte på knappen och drog igång beställningen var teamet med på banan hela vägen och satte en ära i att nå målen, säger Johan Niklasson.

De fyra lågenergihusen rymmer 117 lägenheter. Enligt Poseidon ligger hyrorna på upp till dryga tusenlappen lägre per månad än i jämförbar nybyggnation.

Lena Molund-Tunborn, chef för Bostads AB Poseidon distrikt Väster, är nöjd både med det fastigheten tillför området och själva byggprocessen.

– Att utmana sig själv på det här viset gynnar såväl staden, oss själva och våra hyresgäster. Vi får till oss viktig kunskap för hur byggkostnaderna kan hållas nere, och hyresgästerna kan få bo i nybyggnation till ett rimligare pris, säger hon.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige