Image
Jesper Göransson, vd för Peab.
Jesper Göransson, vd för Peab. Bild: Peab

Peab skjuter upp utdelning av fastighetsbolag

Bolag Peabs styrelse har beslutat att senarelägga extra utdelningen av samtliga aktier i det nybildade fastighetsbolag, som innehåller Peabs helägda färdigställda kommersiella fastigheter och förslaget om extra utdelning kommer därför inte att föreläggas årsstämman i maj för beslut. Styrelsen kommer dessutom att använda tiden fram till kallelsen till årsstämman för att utvärdera förslaget till kontantutdelning.
Publicerad den 24 Mars 2020

Till följd av Coronavirusets spridning och dess effekter det har i omvärlden och på de finansiella marknaderna beslutade Peabs styrelse på tisdagen att dra tillbaka förslaget till årsstämman om en extra utdelning av samtliga aktier i det nybildade fastighetsbolag som innehåller Peabs helägda färdigställda kommersiella fastigheter. Den osäkra situation som råder i omvärlden gör att tidpunkten nu inte är den rätta att genomföra noteringen av bolaget. Peab gör fortsatt bedömningen att en utdelning av fastigheterna är den lösning som över tid ger mest värde åt aktieägarna. Det operativa arbetet med att bilda och strukturera fastighetsbolaget fortsätter därför utan avbrott. Styrelsens avsikt är att kalla till extra stämma för att besluta om utdelning av fastighetsbolaget när situationen har stabiliserats och förutsättningarna är gynnsammare. De bedömda resultateffekter som kommunicerades i bokslutskommunikén kommer i samband med det framtida utdelningsbeslutet att uppdateras utifrån då rådande förutsättningar.

Avseende den föreslagna ordinarie utdelningen i Peab AB om 4,20 kronor per aktie kommer styrelsen att utnyttja tiden fram till dess att kallelse till årsstämma publiceras, senast den 8 april 2020, för att följa utvecklingen och överväga om föreslagen ordinarie utdelning kan kvarstå eller behöver förändras.

– De senaste veckornas utveckling med coronavirusets spridning har inneburit en dramatisk förändring på kort tid. Påverkan på Peab har hittills varit begränsad men då läget är osäkert och svårt att överblicka har styrelsen valt att senarelägga processen med att dela ut vårt fastighetsbolag. Arbetet med att bilda och strukturera bolaget fortsätter utan avbrott. Avseende kontantutdelningen kommer styrelsen att använda tiden fram till den 8 april för att skapa en så god uppfattning om situationen som möjligt och då lämna det slutliga förslaget. Peabs finansiella ställning är stabil men det är av största vikt att ha så god överblick som möjligt när förslaget lämnas till årsstämman, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige