Image

Oscar: ”Vi agerar för närvarande med försiktighet”

Bolag Hårt pressade Oscar Properties Q3-rapport visar att bolaget bara sålde 22 bostäder under Q3 (71). Samtidigt framhålls att försäljningsgraden i bolagets befintliga produktion ligger på 86 procent. Rörelseresultatet i Q3 uppgick till 96,4 Mkr (98,5).
Publicerad den 27 Oktober 2017
Oscar Engelbert. Bild: Oscar Properties
Oscar Engelbert.

Oscar Properties stamaktie har sedan toppen i mars backat från drygt 90 kronor till cirka 35. Preferensaktien har bara de senaste två veckorna backat från 275 till 190 kronor efter oro kring bolaget.

I morse släpptes Q3-rapporten

Niomånaderssiffrorna:
• Nettoomsättningen uppgick till 2 229,0 mkr (1 245,7).
• Rörelseresultatet uppgick till 644,1 mkr (211,4).
• Resultatet efter skatt uppgick till 502,8 mkr (155,2).
• Resultatet per stamaktie* uppgick till 16,93 kr (4,57).
• Antalet sålda bostäder uppgick till 164 (340).
• Antalet produktionsstarter uppgick till 138 (255).
• Antalet bostäder i pågående produktion uppgick till 1 116 (1 047), varav 86 procent (73) var sålda.

Tredje kvartalet:
• Nettoomsättningen uppgick till 615,0 mkr (470,5).
• Rörelseresultatet uppgick till 96,4 mkr (98,5).
• Resultatet efter skatt uppgick till 67,0 mkr (74,8).
• Resultatet per stamaktie* uppgick till 2,11 kr (2,43).
• Antalet sålda bostäder uppgick till 22 (71).
• Antalet produktionsstarter uppgick till – (–).

Vd Oscar Engelbert:
- Oscar Properties kan summera ett händelserikt kvartal. Rörelseresultat uppgick till 96 mkr. Som många andra verksamma i bostadsutvecklingssektorn konstaterar vi att marknaden varit mycket gynnsam i flera år, men att vi nu ser en mer avvaktande hållning. Försäljningsprocesserna tar något längre tid än tidigare och medias bild av en orolig bostadsmarknad påverkar den allmänna sinnesstämningen hos kunderna. Även diskussioner runt tänkbara nya initiativ från politiskt håll, såsom förändrade ränteavdrag och amorteringskrav, skapar naturligt nog försiktighet från bostadsköpare.

- Samtidigt är räntorna låga, arbetsmarknaden stark, och urbaniseringstrenden är i allra högsta grad fortsatt aktuell. Oscar Properties har ett starkt erbjudande med attraktiva lägen, unik design och hög kvalitet. Vår bedömning är att efterfrågan i detta segment kommer att bestå, även i ett vikande marknadsklimat.

- Oavsett detta så är vi ödmjuka inför eventuella förändringar på marknaden. Vi agerar för närvarande med försiktighet genom att fokusera på våra befintliga projekt. I två av de ännu ej byggstartade projekten, Cykelfabriken och Unité, har intresset varit stort men försäljningen än så länge trögare än väntat.

- Därför väljer vi att skjuta upp produktionsstarterna tills dess vi når en tillfredsställande försäljningsgrad. Som en följd av detta blir produktionstakten något lägre under andra halvåret, vilket tillsammans med högre prognostiserade produktionskostnader bidrog till en ändrad prognos för rörelseresultatet före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter för helåret 2017, från minst 500 mkr till minst 400 mkr.

- Under kvartalet har vi avyttrat vår andel i Murbruket Holding Fastighets AB (fastigheten Murmästaren 3), vilket gav en resultateffekt om 23 mkr. I slutet av kvartalet har vi även avyttrat
Biografen Penthouses vilket genererade en resultateffekt om cirka 50 mkr.

- Flera av våra projekt i produktion kommer dessutom att vara inflyttningsklara under 2018, vilket ger positiva kassaflöden. För att ytterligare stärka balansräkningen har vi även inlett en försäljningsprocess av fastigheten Uppfinnaren 1. Denna fastighet är färdigutvecklad och utgör ett attraktivt objekt för en köpare med inriktning på långsiktig förvaltning.

- Totalt sett har vi en stark försäljningsgrad om 86 procent för bolagets befintliga projekt i produktion. Vid utgången av kvartalet uppgick antalet bostäder i produktion till 1 116. Soliditeten är fortsatt god på 32 procent och likviditeten uppgick till 214 mkr vid slutet av perioden. Eget kapital uppgick till 1 729 mkr.

- Vi håller fast vid vår strategi att erbjuda de mest attraktiva bostäderna i varje område där vi är verksamma. Att efterfrågan varierar från tid till annan har vi handlingsberedskap för. I längden är vi övertygade om att den aktör som har den bästa produkten också har bäst förutsättningar att hävda sig på marknaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige