Image

Ny Newsec-vd kommer att rekryteras internt

Bolag Sedan Patrik Enblad lämnade Newsec i mars har grundaren Urban Edenström som tillförordnad vd organiserat om och decentraliserat bolaget. Snart ska en ny vd tillsättas. - Före semestern lämnar jag över vd-posten. Den nye vd:n kommer att rekryteras internt, säger Urban Edenström i Fastighetssveriges senaste pappersmagasin.
Publicerad den 8 Juni 2012
Urban Edenström. Bild: Niclas Liedberg. Bild: Niclas Liedberg
Urban Edenström. Bild: Niclas Liedberg.

Nummer 2 av Fastighetssverige år 2012 har precis kommit från tryckeriet. Här bjuder vi på två heta teman, om konsulter och affärsjuridik.

Bland annat intervjuar vi Strongholds och Newsecs grundare Urban Edenström om Newsec efter Patrik Enblad.

Den förre vd:n lämnade bolaget i mars efter drygt två år som vd, efter att han och Urban Edenström haft olika åsikter om bolagets framtida utveckling.

- Patrik och jag har inga hard feelings mot varandra. Vi är fortfarande kompisar. Jag har egentligen ingen lust att recensera hans arbete i efterhand, men han kom inte till sin rätt i den här typen av bolag, han passar mer på helägda bolag, han är van vid att vd:n har sista ordet, säger Urban Edenström.

Innan det är dags att utse en efterträdare till Enblad har Newsec organiserats om en hel del. Det gamla moderbolaget har avvecklats. I princip har Newsec nu två bolag per land, ett förvaltnings- och ett rådgivningsbolag (analys och värdering samt transaktioner).

- Varje dotterbolag får nu ta hand om sig självt, och de köper nu tjänster av varandra. Vi har flyttat ner mer ansvar på respektive bolag och respektive land, säger Urban Edenström.

Varför har ni gjort de här förändringarna?

- Till att börja med sänker vi kostnadsbilden dramatiskt. Men framför allt ger vi dem som genererar intäkterna mer frihet, makt och befogenheter. De som arbetar på respektive marknad är de som bäst kan sin verksamhet och omvärld. De får nu ta större ansvar. Man kan säga att vi har satt ett tydligt ramverk – kliver de inte över staketet så får de göra vad de vill där innanför.

Dessutom har en executive committee bildats, och där sitter samtliga vd:ar inom Newsec.

Den nye vd:n kommer alltså att få mindre makt än vad Enblad hade. Vad blir dennes roll i bolaget?
- Det kommer mer att handla om att coacha, få ihop och följa upp. Sedan är det ju så att Norden är en liten marknad, det bor färre människor i Norden och Baltikum än det gör i Polen. Så när amerikaner vill investera i Norden och vill ha rådgivning vill de ha en person att prata med, inte flera stycken.

Och det kommer att bli en internrekrytering?
- Ja. Vi har 700 kompetenta medarbetare att välja mellan.

I intervjun ger Urban Edenström också sin syn på en eventuell börsnotering och på sina söners positioner inom koncernen.

Klicka här för att läsa Fastighetssveriges senaste nummer som e-tidning. Du hittar intervjun med Urban Edenström på sidorna 34-37.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige