Image

Niam i miljardaffär - köper norsk handelsjätte

TRANSAKTIONER Niam har genom sin fond Niam Fund IV ingått avtal om att köpa den norska köpcentrumjätten Sektor Eiendomsutvikling AS. Totalt uppgår värdet i transaktionen till nästan nio miljarder kronor, varav Niams del står för en bit över sju miljarder kronor.
Publicerad den 10 Mars 2010

Två av de nuvarande aktieägarna i Sektor Gruppen AS, Knut och Bjørn Schage, tar i och med affären över två av köpcentrumen (Bryn Senter och Kuben), samt en ägarandel på 40 procent i Salto Eiendom AS. Detta borträknat den totala köpeskillingen på 8,73 miljarder kronor, köper Niam Sektor Eiendomsutvikling för 7,17 miljarder kronor.

Sektor Eiendomsutvikling är en av de största köpcentrumägarna i Norge. Bolaget äger, utvecklar, marknadsför och förvaltar en kedja av totalt 28 köpcentrum och handelsområden i Norge, inklusive fem köpcentrum som ska förvaltas för Storebrand från och med 2011. Den totala årsomsättningen för bolagets köpcentrum uppgår från och med nästa år till 18,71 miljarder kronor.

De helägda och inhyrda köpcentrumen utgör en total yta om cirka 365 000 kvadratmeter. Dessutom har bolaget en betydande utvecklingsportfölj om mer än 400 000 kvadratmeter. Bolaget har 87 anställda, varav 28 på huvudkontoret i Oslo.

- Det som sker nu är slutet på en epok som har sträckt sig över tre generationer, men det visar också på ägarnas vilja att stärka och vidareutveckla bolaget. Processen fram till försäljning har varit mycket spännande och vi har känt av ett stort intresse från både lokala norska och intenationella investerare. Vi är mycket nöjda med att Niam bli ny ägare, och är övertygade om att Niams köp innebär en spännande möjlighet för bolaget, de anställda och inte minst för kunderna, i en marknad vi fortsatt har stora förväntningar på, säger Knut Schage, styrelseledamot i SektorGruppen.

- Vi är mycket nöjda med detta köp. Genom transaktionen har vi fått ett välkänt och välvårdat bolag med de allra bästa förutsättningar för fortsatt tillväxt, säger Kjell Sagstad, senior director, Acquisitions & PM på Niam.

Affären förväntas vara genomförd i april.

Pangea Property Partners har varit rådgivare åt SektorGruppen i transaktionen.

Advokatfirman Haavind har varit juridisk rådgivare, PWC och Wikborg Rein har bistått Niam.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi kan höja budet – om ni säljer"

Bolag Lennart Sten om manövern som ledde till seger i budstriden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY