Image

NCC och Telge prisas för samarbete

Event I går fick NCC och Telge Fastigheter ta emot priset för världens bästa strategiska partneringsamarbete som delades ut i San Francisco.
Publicerad den 16 Maj 2014
Matti Virkki. Bild: Erik Mårtensson
Matti Virkki.

Under sex år har de byggt 22 offentliga byggnader i Södertälje i ett nära samarbete som minskat kostnader och ökat kvaliteten.

Priset delas ut av IPI – International Partnering Institute – som sedan fem år sprider kunskap och prisar god partnering. NCC och Telge Fastigheter vinner årets pris för bästa långsiktiga partneringsamarbetet; Strategic Partnering Achivement Award, i konkurrens med många, främst amerikanska, företag och organisationer.

– Det internationella priset är ett kvitto på att vårt långsiktiga samarbete med Telge är rätt. Inte bara för att Telge och NCC har ett smidigt arbete som medspelare istället för motspelare, utan också för att resultat blivit så mycket bättre: Tidplanerna blir effektivare, budgeten blir lägre, och kvaliteten blir högre visar besiktningar, säger Matti Virkki, NCC:s affärschef i samarbetet.

Telge Fastigheter och NCC samverkar i ett partneringavtal sedan 2008 och fram till 2015. Under denna period bygger man 22 offentliga byggnader; skolor, förskolor, idrottshallar och äldreboende. Den stora och samlade satsningen i Södertälje är unik och också nödvändig; många byggnader är föråldrade och det finns ett stort behov av fler då Södertälje växer snabbt.

– Tack vare det långsiktiga samarbetet med NCC har vi tillsammans skapat en helt ny arbetsmodell för att bygga hållbara fastigheter som Södertälje kommun kommer ha nytta av i många år. De är både miljöanpassade, energieffektiva och sätter slutkundens verksamhet i första rummet, säger Telge Fastigheters projektchef Taina Sunnarborg.

– Partnering har sitt ursprung i USA. Som en av de största och en förnyare i byggbranschen lär medlemskapet i IPI oss vad som händer i omvärlden. Vi hämtar inspiration, förbättringar och kan mäta oss internationellt. Att vi nu vann tyngsta kategorin, strategisk partnering, är extra kul. Det delas bara ut om det finns en värdig vinnare, säger John Thorsson, NCC:s partneringledare.

Det är andra gången NCC får ett partneringpris av IPI. 2013 vann NCC och Räddningstjänsten i Laholm en Diamond Award, i projekt upp till 25 miljoner dollar, för ny- och ombyggnaden av Laholms brandstation. Samarbetet innebar i att två miljoner kronor återlämnades till kommunen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige