Image
NCC inleder rivnings- och saneringsarbeten på Oceana.
NCC inleder rivnings- och saneringsarbeten på Oceana. Bild: Ida Mikko/Fastighetssverige

NCC inleder rivnings- och saneringsarbeten på Oceana

Bygg/Arkitektur Liseberg och NCC har kommit överens om att inleda rivningsarbete, sanering och arbete för att minimera skador på Oceana vattenvärld till följd av branden. Arbetet är ett naturligt nästa steg för att säkra upp platsen och minimera miljöpåverkan.
Publicerad den 17 Mars 2024

När branden på Oceana bröt ut i mitten av februari var projektet i slutfasen och snart färdigt för att lämnas över till Liseberg. Tack var en effektiv räddningsinsats under brandförloppet är större delar än vad som tidigare förväntats helt eller delvis oskadade. Dock behöver stora delar rivas och omhändertas, vilket nu inleds.

– Vi är imponerade av hur Liseberg hanterat situationen som uppstått efter den tragiska branden på Oceana. De har agerat professionellt i ett mycket svårt läge. Vi arbetar nu tillsammans i tät dialog för att på bästa sätt bidra arbetet med att utreda hur Oceana kan byggas upp igen där rivningsarbetet är ett första steg oavsett framtida beslut, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef Building Sverige.

Det arbete som nu kommer inledas på byggarbetsplatsen handlar om att lyfta och transportera bort brandrester, montera ner delar som inte kan återanvändas, sanera platsen för att möjliggöra nybyggnation och att omhänderta släckvattnet som finns kvar på platsen. Sedan en tid tillbaka har projektet arbetat för att säkra och skydda platsens intakta delar och minimera framtida skador på dessa genom att bland annat starta ventilation, värme och vatten. Detta arbete fortsätter.

I dagsläget finns inget klart slutdatum för rivnings- och saneringsarbetet. Det är ett komplext uppdrag, där troligtvis attraktionstornet, bassänghallens tak och de bärande limträbalkarna behöver rivas, samtidigt som det är viktigt att undvika ytterligare skador på ytor som hittills klarat sig från branden.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserien del 4: Från ruinens brant till lyckad rekonstruktion

Bolag Ett turbulent år. Så kan man sammanfatta året mellan 2019 till 2020 för Real Holding. Men de lyckades vända på skutan trots att rekonstruktionen tog mer än ett år att genomföra. Det läser du här mer om i Fastighetssveriges fjärde del i artikelserien om konkurser och rekonstruktioner vi minns.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige