- Vi anlägger en stadig grund som ska bära en hundratals ton tung panna och 450 ton tung turbin som vibrerar. Det kräver mer än många andra mark- och betongarbeten och ett ovanligare uppdrag som inte görs varje dag, säger NCC:s projektchef Per Granholm.
På en 10 000 kvadratmeter stor yta kommer NCC att slå ner 900 stålpålar, tre till tolv meter långa, och gjuta 5 500 kubikmeter betong. NCC gjuter även grunden till en 110 meter hög skorsten. Arbetet inleds med schaktning. I augusti lyfts panna och turbin på plats. Därefter gjuter NCC höga väggar runt installationerna.
- När NCC nu anlägger grunden för sista etappen Block 7, tar vi sista steget i att fasa ut kol och olja. Den nya pannan kommer att eldas med återvunnet trä, till exempel från rivningsarbeten. Målet är att bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020, säger Magnus Eriksson, tf affärsområdeschef för Värme, Mälarenergi.
Block 7 ersätter de äldsta delarna av Kraftvärmeverket som togs i drift 1963 och bland annat eldas med kol och olja. När Mälarenergi började återvinna hushålls- och industri-avfall i kraftvärmeverkets Block 6 halverades varje västeråsares utsläpp av växthusgaser. Block 6 blev det i särklass största enskilda bidraget till att minska utsläppen i Västerås.
- I nästa steg, med Block 7, kommer Västerås att nå sina miljömål och kunderna får en trygg, prisvärd och hållbar uppvärmningsform, säger Magnus Eriksson.
Block 7 kommer stå för cirka 36 procent av värmeproduktionen och Block 6 står för runt 50 procent. Kraftvärmeverket i Västerås är Sveriges största och förser 98 procent av Västerås tätort samt hushåll i Hallstahammar och Surahammar med el och fjärrvärme.
NCC:s arbete har börjat och pågår till hösten 2018. Under 2019 sker installationer och tester. Våren 2020 tas Block 7 i drift. Mälarenergis order är värd 70 miljoner kronor och har registrerats i affärsområde Infrastructure.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.