Image

NCC gör Sveriges första bok om passivhus

BYGG NCC är ett av de byggföretag som byggt flest passivhus i Sverige. Erfarenheter från det första egenutvecklade projektet, Beckomberga Passivhus i Stockholm, har samlats i Sveriges första bok om passivhus. Boken presenteras på Nordiska passivhuskonferensen som pågår just nu i Göteborg.
Publicerad den 28 April 2009

Nordiska passivhuskonferensen öppnades i går och pågår tills i morgon. Experter från Europa och Norden samlas och presenterar och diskuterar erfarenheter av passivhus. NCC är - som enda byggbolag - medarrangör och lanserar även en ny bok \″Beckomberga passivhus - erfarenheter från ett bostadsprojekt\″.

- Det är den första boken i Sverige om passivhus och den är skriven i samarbete med arkitekter på Brunnberg & Forshed vilket ger den en annan vinkel än de ingenjörsrapporter som finns sedan tidigare. Boken beskriver hela planerings- och byggprocessen av passivhusen i Beckomberga, säger Svante Wijk, energisamordnare på NCC Construction Sverige.

Boken delas ut gratis under konferensen, där NCC även berättar om sina erfarenheter av byggprocessen; hur man tar passivhus från pilotprojekt till konventionell produktion. Parallellt visar NCC även en passivhus-byggbod på bygg- och bomässan EnBo09 i Alingsås, i vilken man ser de energieffektiva konstruktions- och installationslösningarna.

Riktvärdet för passivhusens energianvändning är 45 kilowattimmar per kvadratmeter, och NCC Boendes mål är att utveckla den här typen av projekt i alla sina regioner. NCC:s krav på övriga bostäder i egen regi är att de ligger minst 20 procent under Boverkets energikrav för nybyggnation. Det ger en energianvändning på högst 90 kilowattimmar per kvadratmeter i södra delen av Sverige.

NCC har pågående passivhusprojekt i Värnamo, Växjö, Stockholm och Helsingborg och har byggt passivhus sedan 2004, bland annat Sveriges största passivhus; ett flerbostadshus med 115 lägenheter i Göteborg.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige