Image

NCC bygger ”kompislägenheter” i Lund

BYGG NCC Construction Sverige bygger på uppdrag av Stiftelsen AF-Bostäder 77 studentlägenheter intill det gamla Magasinet i Lund. AF-Bostäder provar en ny typ av tvårumslägenheter som utformas för att passa ”kompisboende” bäst, med en hyra under 3 000 kronor per student. Huset får även ett garage för 270 cyklar. Ordern är värd 46 miljoner kronor.
Publicerad den 14 Juni 2010

Lägenheterna byggs intill det ”gamla” Magasinet vid Kung Oskars bro i Lund, som också rymmer studentlägenheter. AF-Bostäder har inte gjort nybyggnader på cirka 15 år, men ska nu uppföra ett antal under de kommande åren där ”nya” Magasinet blir det första.

- Hur bostäderna ska utformas och vilken teknik som blir bäst studeras noga för att fungera som förebild till kommande projekt. Vi ska bygga en provlägenhet i full skala för att finslipa funktion och kvalitet för de nya lägenheterna, säger Torsten Erlandsson, affärschef på NCC Construction, region Syd.

Den vanligaste storleken på de 77 lägenheterna blir tvåor på 36 kvadratmeter. Tanken är att två kompisar bor ihop, men man kan även bo ensam. De egna rummen blir tio kvadratmeter. Resten av ytan består av gemensamt kök och allrum, wc och dusch.

- Kompislägenheter är tänkta att ersätta två rum med pentry. Den sammanlagda ytan blir mindre när två personer delar kök och badrum. Hyran per person blir därmed lägre än för ett nybyggt pentryrum. Vi räknar med att komma under 3 000 kronor per månad per student, säger Bengt Persson, projektledare på AF Bostäder.

Huset får sju våningar och tegelfasad. Arkitekturen ligger i linje med gamla Magasinet. I källarvåningen byggs en cykelparkering med 270 platser, både för studenter i de nya kompislägenheterna och i det gamla Magasinet.

Arbetena påbörjas i augusti 2010 och beräknas vara klara i december 2011. Totalt sysselsätts 25 personer varav ett 15-tal är NCC-anställda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige