Image

NAI Svefa: Sverige redo för privata infrastrukturinvesteringar

Sverige Den nya versionen av NAI Svefas rapport ”Svensk Fastighetsmarknad” fokuserar på infrastruktur. - Sverige är redo för en öppnare marknad för investeringar i infrastruktur. Om det offentliga skulle vilja samverka med privata aktörer råder det inte brist på aktörer som har kommunicerat ett intresse för att investera i infrastruktur med allt från specialinriktade infrastrukturfonder till institutionella förvaltare och renodlade bygg- och fastighetsbolag säger Åsa Henninge, analyschef på NAI Svefa.
Publicerad den 19 September 2013
Åsa Henninge. Bild: NAI Svefa
Åsa Henninge.

NAI Svefa menar att Sverige halkar efter i satsning på infrastruktur. Trots finanspolitiska satsningar på infrastruktur blir det nationella systemet och den nationella budgeten begränsande och lokala infrastruktursatsningar uteblir till följd av att de prioriteras bort i den nationella planeringen. Ett decentraliserat system med privata investerare skulle kunna möjliggöra mer pengar till infrastruktur och fler lokala infrastruktursatsningar, menar NAI Svefa.

Ett alternativ för Sverige kan vara att låta pensionskapitalet och AP-fonderna
investera i och äga infrastruktur. AP-fonderna har tillsammans med andra
institutionella aktörer under de senaste åren ökat sina innehav av fastigheter betydligt. Den relativt stabila och till viss del inflationsskyddade avkastningen som fastigheter ger utgör en bra komponent i pensionsfonders investeringsportfölj.

- Social infrastruktur har lockat till investeringar och steget till att äga transportinfrastruktur bör inte vara så stort. Redan idag har AP-fonderna indirekta
placeringar via så kallade infrastrukturfonder säger Åsa Henninge.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige