NAI Svefa menar att Sverige halkar efter i satsning på infrastruktur. Trots finanspolitiska satsningar på infrastruktur blir det nationella systemet och den nationella budgeten begränsande och lokala infrastruktursatsningar uteblir till följd av att de prioriteras bort i den nationella planeringen. Ett decentraliserat system med privata investerare skulle kunna möjliggöra mer pengar till infrastruktur och fler lokala infrastruktursatsningar, menar NAI Svefa.
Ett alternativ för Sverige kan vara att låta pensionskapitalet och AP-fonderna
investera i och äga infrastruktur. AP-fonderna har tillsammans med andra
institutionella aktörer under de senaste åren ökat sina innehav av fastigheter betydligt. Den relativt stabila och till viss del inflationsskyddade avkastningen som fastigheter ger utgör en bra komponent i pensionsfonders investeringsportfölj.
- Social infrastruktur har lockat till investeringar och steget till att äga transportinfrastruktur bör inte vara så stort. Redan idag har AP-fonderna indirekta
placeringar via så kallade infrastrukturfonder säger Åsa Henninge.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.