Image

Lange lämnar byggnadsnämnden

Karriär Carl Otto Lange lämnar byggnadsnämnden i Göteborg efter 18 år som ledamot. Arbetet som advokat och delägare på advokatfirman Nordia med fastighetstransaktioner och särskilt fokus på plan- och byggfrågor fortsätter.
Publicerad den 12 Januari 2015
Carl Otto Lange. Bild: Nordia
Carl Otto Lange.

- Det har varit en spännande tid med många stora projekt här i staden sedan 1990-talet. Omvandlingen av Korsvägen med etableringen av Världskulturmuseet, Universeum och Gothia Towers tre torn, projekteringen och färdigställandet av Götatunneln mitt genom centrala Göteborg, Norra Älvstranden med bostäder för 15 000 personer och 20 000 arbetsplatser, Skeppsbron som kan bli Göteborgs nya Sea Front, starten med Frihamnsområdet med ytterligare bostäder för 15 000 människor och lika många arbetsplatser, är några exempel. Samtidigt har det varit viktigt att värna om de små byggena där hanteringen av detaljplaner och bygglov gjort möjligt för enskilda att kunna utveckla sina fastigheter på ett bra sätt, säger Carl Otto Lange.

- Men allt har inte varit positivt. Göteborg har fått omfattande kritik för långsam hantering av detaljplaner och bygglov. Bostadsbyggandet har varit alltför lågt. Som exempel kan nämnas byggstoppet på stora delar av Torslanda-området på Hisingen på grund av den långsamma hanteringen av väg 155. Ett annat exempel är planläggningen av Brottkärr i sydvästra Göteborg som pågått sedan mitten av 1960-talet och som fortfarande inte är klart. Vi som suttit i Byggnadsnämnden har tagit emot mycket klagomål från byggbolag och enskilda byggherrar. Många göteborgare har känt att staden halkar efter Stockholm och Malmö, säger Lange.

- Samtidigt är det roligt att kunna gå vidare och fokusera mer på fastighetsjuridiken. Särskilt spännande är det att få vara med i integrationen med Nordias övriga kontor i Danmark, Norge och Finland. Den nordiska gränsöverskridande fastighetsmarknaden är trots allt ganska outvecklad. Många känner osäkerhet inför plan- och byggprocessen i våra grannländer och tvekar inför investeringar och projekt där. Det är egentligen ganska tragiskt eftersom affärskultur, juridik och språk gör att det finns goda möjligheter att bedriva bra gränsöverskridande fastighetsverksamhet i Norden. Här finns det mycket att göra för en advokatbyrå med inriktning på nordisk fastighetsrätt, avslutar Carl Otto Lange.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Kan bli sju svåra år för bostadsmarknaden"

Bostäder Mörker och ljusglimtar är vad SBAB:s chefsekonom Robert Boije ser när han blickar ut mot bostadsmarknaden. Men att nu Riksbanken sänkt räntan är en av bitarna till att det nu kan bli positivt för bostadsbyggarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige