Image

L2 skapar nya kontorsytor i Gamlestaden

Bygg/Arkitektur L2 Fastigheter skapar helt nya och moderna kontorslokaler i Gamlestaden, Göteborg i en klassisk halvcirkelformad huskropp som tidigare använts för reparation av SJ:s elektriska lok. Projektet Lokomotivet omfattar 4 800 kvadratmeter.
Publicerad den 4 Juli 2016

Husets speciella form innebär stora möjligheter för arkitekten att skapa funktionella kontor med mycket själ och karaktär.

– Vi vill bevara det här huset som har så mycket historia och tradition i väggarna. Vi vet att det finns många företag som ser sina lokaler som en tydlig bärare av företagets varumärke och värderingar. Och så mycket tydligare än så här kan det inte bli, säger Karl Ljunggren, vd för L2 Fastigheter.

Totalt färdigställs cirka 4800 kvadratmeter som beräknas stå klart under slutet av 2017. Hur många kontor det blir är inte klart i nuläget.

– Det bästa med att utveckla fastigheter är att vi i planeringsstadiet har flexibilitet att göra som vi vill. Finns det ett företag som vill ha hela den här fastigheten så löser vi naturligtvis det. Men det naturliga är nog att det landar i ett tiotal olika kontor på mellan 250 och 1200 kvadratmeter. Det är framförallt företag och organisationer som vill ha kontor med karaktär som söker sig hit.

I ritningarna och skisserna syns mycket av de gamla funktionerna i fastigheterna. Och arkitekten har lagt stor vikt vid att bevara och synliggöra husets historia och tillvarata dess unika uttryck. De gamla portarna ersätts med stora glaspartier för att maximera ljusinsläppet och erbjuda en modern och funktionell kontorsmiljö.

Framför kontorsbyggnaden planeras det även för parkeringsplatser i en form av en cirkel som dels fångar upp husets speciella form men symboliserar även den runda vändskivan som tidigare användes för att lotsa in loken på rätt plats i verkstaden.

– Vi har haft ett väldigt bra och ömsesidigt samarbete med Göteborgs stad som verkligen ser värdet i att bevara en så här häftig och intressant byggnad för eftervärlden. En byggnad som fångar upp historiken men samtidigt erbjuder något helt nytt. Nämligen miljöer som gör att människor trivs och känner engagemang på arbetsplatsen. Vårt mål med Lokomotivet är att erbjuda miljöer som gör organisationer och företag effektivare och mer lönsamma, säger Karl Ljunggren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige