Image

Kungsleden storsäljer till Hemfosa- och Sagax-JV

Transaktioner Kungsleden fortsätter sin koncentration av fastighetsbeståndet till prioriterade tillväxtmarknader och avyttrar 16 fastigheter för 427 miljoner kronor till Söderport, ett joint venture mellan Hemfosa och Sagax. Fastigheterna har en uthyrningsbar yta på 102 000 kvadratmeter.
Publicerad den 28 Februari 2017

Hemfosas joint venture Söderport, vilket Hemfosa äger till lika delar med AB Sagax förvärvar 15 fastigheter för 352 miljoner kronor. Fastigheterna omfattar en uthyrningsbar area om 82 000 kvadratmeter bestående av lokaler för produktion och lager.

Av investeringen är 60 procent hänförlig till åtta fastigheter i Stockholmsområdet. Övriga fastigheter är belägna i mellersta och norra Sverige. Uthyrningsgraden uppgår till 91 procent. Hyresavtalens återstående löptid uppgår till 4,6 år. Den initiala direktavkastningen beräknas till 7,5 procent.

I tillägg till ovanstående förvärvar Söderport en fastighet som omedelbart vidareförsäljs utan resultateffekt.

Fastigheterna förvärvas från Kungsleden AB. Överlåtelserna sker i bolagsform. Tillträde beräknas ske under första kvartalet 2017.

I samband med frånträdet lämnar Kungsleden kommunerna Kumla, Filipstad, Kungsör, Sandviken, Arboga, Piteå och Sigtuna.

Kungsleden fortsätter att fokusera fastighetsportföljen till utvalda tillväxtorter och koncentrerar sin geografiska närvaro till 28 från 34 kommuner utanför storstadsregionerna.

Avyttringarna är ett led i Kungsledens strategi att koncentrera beståndet till utvalda tillväxtmarknader där ett av målen för 2016-2017 är att avyttra fastigheter för två miljarder kronor. Kungsleden är på väg att nå målet och har efter denna försäljning avyttrat fastigheter för över en miljard kronor.

Fastigheterna har en sammanlagd uthyrningsbar area om drygt 102 000 kvadratmeter och underliggande fastighetsvärde i försäljningen uppgår till 427 miljoner kronor.

Frånträde sker under första kvartalet 2017.

Följande 16 fastigheter ingår i affären mellan Kungsleden och Söderport Fastigheter:
• Arboga Bälgen 9
• Kumla Oxen 11
• Kungsör Armaturen 10
• Piteå Öjebyn 119:1
• Sandviken Murängen 2
• Sandviken Åttersta 6:28
• Filipstad Mejeriet 17
• Filipstad Mejeriet 18
• Sigtuna Märsta 14:1
• Stockholm Solkraften 17 & 18
• Tyresö Bagaren 9
• Tyresö Fotografen 1
• Tyresö Kopparen 8
• Tyresö Kopparen 9
• Tyresö Kopparen 14

Tidigare under året har Kungsleden därutöver tecknat avtal om försäljning av fastigheten Helsingborg Adolfsberg Västra 10 till ett försäljningspris om 7 miljoner kronor. Försäljningspriset ligger i nivå med bokfört värde och fastigheten kommer att frånträdas i april 2017.

CBRE har varit säljarens rådgivare.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige