Image

KPMG: Tio faktorer i den digitala fastighetseran

Bolag KPMG:s brittiska fastighetsspecialister har samlat sina tankar kring digitaliseringens påverkan på fastighetssektorn i rapporten ”Real estate in the digital age”. De belyser tio faktorer som de anser är viktiga att ha i åtanke när det gäller framtidens fastighetsutveckling.
Publicerad den 30 Juni 2017

När man tänker på framtiden och fastigheter är det lätt att tänka på de tekniskt avancerade stadsbilder man så ofta ser i science fiction. Den fjärde industrirevolutionen är över oss men det enda vi med säkerhet vet är att ny teknik och stora mängder data kommer att påverka oss alla och fastighetsbranschen är inget undantag.

Men hur? Som med all förändring finns det spännande möjligheter men också utmaningar. Det gäller att ligga steget före då utvecklingen kan kräva förändrade affärsmodeller och nya sätt att se på branschen.

KPMG:s fastighetsspecialister pekar på följande tio punkter:

# Kundupplevelsen
Fastigheter är inte längre bara fyra väggar och ett tak. Fastigheten är en tjänst och hyresgästen är en konsument. En hyresvärd måste anta en mer kund-centrerad strategi för att förbli konkurrenskraftig.

# Anpassningsbara byggnader
Många av dagens nya byggnader kommer inte att passa in om 10-20 år. För att undvika kostsamma ombyggnationer bör utvecklare överväga hur byggnader skall kunna anpassas efter olika behov. Ta då även med i beräkning att behoven förändras över tid och i takt med att man integrerar ny teknik.

# Flexibla hyresavtal
Hyresgästen vill ha möjlighet att skala upp och skala ner sin verksamhet då ett företag utvecklas och förändras. Här måste hyresvärden lyssna på hyresgästens krav och implementera nya sätt att strukturerar hyresavtalen.

# Bekvämlighet
Med dagens livliga livsstil är bekvämligheten nyckeln. Det kan till exempel vara plats, hyresgäst mix, faciliteter eller ytterligare tjänster. Byggnader som erbjuder bekvämlighet kommer att vara mycket mer attraktiva för den moderna jäktade konsumenten.

# Data och analys
Möjligheten att analysera stora datamängder gör att företagen kan fatta bättre och mer välgrundade beslut. Det kan användas för att bättre förstå kunden och för att ge bättre service, men också för att fatta viktiga affärsbeslut om till exempel utveckling av nya områden.

# Samarbete
Den fjärde industrirevolutionen suddar ut linjerna mellan traditionella sektorer. Fastighetsbolag måste samarbeta med tekniker och infrastrukturleverantörer, såväl som innovativa PropTech bolag.

# Cybersäkerhet och dataskydd
Eftersom byggnader blir mer "online" och mer kunddata samlas in, är det av yttersta vikt att skydda sig mot cyberattacker. Se till att ha en robust datastrategi där kunddata är skyddad och att företaget följer bestämmelserna i EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR).

# Uppkoppling
Alla byggnader måste ha ett pålitligt Wi-Fi. I takt med att ny teknik utvecklas blir det långt mer kritiskt än en traditionell fast uppkoppling.

# Alternativa intäktsströmmar
Fastighetsbolag bör undersöka möjligheter till alternativa intäktsströmmar för att få ut ett maximalt värde från sina byggnader. Det kan de tex göra genom att erbjuda nya typer av service och tjänster.

# Framtidsperspektiv
Investerare och utvecklare bör utvärdera sina beslut med ett 20-års perspektiv. Det är viktigt att överväga hur framväxande teknik som artificiell intelligens och autonoma fordon kommer att påverka dagens byggnader och vad framtids möjligheter kommer att vara.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

KPMG på Branschguiden

Bygg- och fastighetsmarknaden är i förändring. Utvecklingen aktualiserar nya frågeställningar. Utifrån vår erfarenhet som revisorer och rådgivare till branschen bidrar vi till att utveckla våra kunders affärer. Vår styrka är vårt nätverk av svenska och internationella specialister inom bygg- och fastighetsbranschen.

Intresset för bygg- och fastighetsmarknaderna ökar. Den historiskt höga avkastningen från fastighetsinvesteringar attraherar investerare. Marknaden internationaliseras snabbt. Riskvilligt kapital söker sig till allt fler och allt mer transparenta nationella m...

Läs mer om KPMG på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige