Image

KPMG: Optimism bland byggbolagen

Bygg Trots konjunkturavmattningen räknar internationella byggbolag med växande orderböcker under 2012. Det visar en ny undersökning från KPMG. Infrastrukturprojekt och stark efterfrågan från kunder inom energisektorn driver efterfrågan.
Publicerad den 10 Februari 2012

Den nya studien KPMG Global Construction Survey 2012 bygger på intervjuer med 161 byggbolag från hela världen, inklusive Norden och Sverige. Optimismen är störst i Asien, men även de europeiska byggarna ser ljust på framtiden. Hela 50 procent av de tillfrågande europeiska bolagen tror trots den försämrade konjunkturen på växande orderböcker, medan bara 13 procent tror på ordernedgång under det kommande året.
– Den försämrade globala ekonomin har ännu inte påverkat byggbolagen i någon större omfattning. De svenska bolagen hade en bra avslutning på 2011. Men byggsektorn ligger sent i konjunkturcykeln, så man ska inte dra för säkra slutsatser om framtiden, säger George Pettersson, ansvarig för byggbranschen på KPMG i Sverige.

Även när det gäller lönsamheten är företagen försiktigt positiva. Av byggbolagen i undersökningen tror 75 procent att marginalerna i kommande projekt kommer att bli lika hög eller högre än i de projekt man arbetar med för närvarande.
– Även flera svenska bolag signalerar att de prioriterar lönsamhet för tillfället, säger George Pettersson.

En tydlig internationell trend är att kunder inom energisektorn driver efterfrågan inom byggbranschen. Hela 41 procent av de tillfrågade tror på ökad efterfrågan från energisektorn under 2012. Det kan handla om byggen av allt från oljeplattformar och gasledningar till vindparker. Även bostads-, gruv- och infrastrukturprojekt som vägar, broar och järnväg hör till det kommer att växa under 2012, enligt undersökningen.
– Även här i Norden är stora infrastrukturprojekt som förbifart Stockholm viktiga för byggsektorn. En fördel i Norden är våra stabila statsfinanser. I Sydeuropa gör budgetåtstramningar att stora infrastrukturprojekt skjuts på framtiden. Det kommer att drabba byggbranschen i dessa länder, säger George Pettersson.

Ämnen

KPMG på Branschguiden

Bygg- och fastighetsmarknaden är i förändring. Utvecklingen aktualiserar nya frågeställningar. Utifrån vår erfarenhet som revisorer och rådgivare till branschen bidrar vi till att utveckla våra kunders affärer. Vår styrka är vårt nätverk av svenska och internationella specialister inom bygg- och fastighetsbranschen.

Intresset för bygg- och fastighetsmarknaderna ökar. Den historiskt höga avkastningen från fastighetsinvesteringar attraherar investerare. Marknaden internationaliseras snabbt. Riskvilligt kapital söker sig till allt fler och allt mer transparenta nationella m...

Läs mer om KPMG på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Här gör Stockholms hetaste cafékedja nästa etablering

Uthyrning Öppnar nytt på hajpade gatan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige