Image

Kollektivavtal klart för tjänstemän i fastighetsbranschen

Juridik Fastigo, Unionen, Vision, Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sveriges Arkitekter har kommit överens om ett nytt kollektivavtal som berör cirka 8 000 anställda i branschen.
Publicerad den 3 Maj 2016
Mona Finnström. Bild: Fastigo
Mona Finnström.

Löneavtalet är treårigt och innehåller inga siffror om lönenivåer eller individgarantier.

– Vi är nöjda med uppgörelsen. Avtalen ger företagen full möjlighet att anpassa kollektivavtalen lokalt och efter de samhällsekonomiska förutsättningar som råder, säger Mona Finnström, vd för Fastigo. 

Parterna har utvecklat och förtydligat den lokala löneprocessen för att löneavtalet ska fungera både på företag med och utan fackliga företrädare. Men man menar också att ett stort lokalt inflytande över lönerna ställer stora krav på arbetsgivarna.

– Fastigos medlemsföretag har generellt sett kommit långt i det lokala lönebildningsarbetet och arbetar kontinuerligt med utvecklingssamtal och lönesamtal med medarbetarna. Vi har därför fullt förtroende för att medlemsföretagen även fortsättningsvis klarar av att hantera ett sifferlöst processavtal, säger Mona Finnström.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige