Image

Lärlingsplatser viktig åtgärd

Sverige Sju av tio kommunpolitiker, 72 procent, anser att lärlingsplatser är en av de viktigaste arbetsmarknadsåtgärderna för att fler ska få arbete. Även validering av kunskap och utländska betyg anses vara viktiga åtgärder för att öka sysselsättningen. Det visar en undersökning från Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation.
Publicerad den 25 April 2016
Mona Finnström. Bild: Fastigo
Mona Finnström.

– Arbetslösheten sjunker i landet, men fortfarande saknar väldigt många jobb, inte minst unga och utrikes födda. Vi måste vara öppna för fler sätt att skapa arbeten och utveckla lärlingssystemet inom fler branscher. Resultaten i vår undersökning visar att lokalpolitiker och regeringen inte har samma uppfattning om vilka metoder som är mest effektiva, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.

Undersökningen visar också att många kommunpolitiker efterfrågar ett bättre samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommuner och näringslivet och en bättre matchning mellan utbildningar och arbetsgivarnas efterfrågan på kompetens, för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden.

– I fastighetsbranschen har vi ett stort rekryteringsbehov och svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Det är få som söker utbildningar riktade mot fastighetsbranschen. Vi som bransch måste därför bli bättre på att marknadsföra de karriärmöjligheter som finns inom fastighetsbranschen mot unga. För de med rätt utbildning finns det många attraktiva jobb i fastighetsbranschen i dag, säger Mona Finnström.

Fastighetsbranschen sysselsätter i dag cirka 60 000 personer och medelåldern i branschen är 47,2 år. Inom de närmaste tio åren behöver fastighetsbranschen rekrytera 11 000 personer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige