Image

Karlatornet ett steg närmare byggstart

Bygg/Arkitektur Byggnadsnämnden i Göteborgs stad har nu beslutat att skicka detaljplanen för Karlatornet och Karlastaden till granskning. Därmed är projektet ett steg närmare byggstart.
Publicerad den 8 Februari 2017
Första spadtaget för Karlastaden är planerat till hösten. Bild: Karlastaden
Första spadtaget för Karlastaden är planerat till hösten.

Beslutet om granskning av ”Detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen” var uppe för beslut i byggnadsnämnden redan 20 december i fjol men återremitterades då. Anledningen var att nämndens majoritet ville ha mer information kring delar av detaljplanen, bland annat Karlatornets utformning.

– Det är skönt att vi kommer vidare i processen och att Karlastaden och Karlatornet i och med beslutet kommer ett steg närmare byggstart. Vi har full förståelse för att politiken vill ha all den information de kan få kring projektets olika delar. Det är ett oerhört viktigt byggprojekt för hela staden, säger Patrik Lindström, tillförordnad vd för Karlastaden Holding AB tillika vd för Serneke Projektutveckling.

Representanter från Serneke och arkitektfirman Skidmore, Owings & Merrill träffade i januari 2017 ledamöter från nämnden och stadsbyggnadskontoret för att ge ytterligare detaljerad information kring de delar av planen som behövde förtydligas. Nu kände sig nämndens ledamöter redo för beslutet att skicka Karlastaden och Karlatornet vidare i planprocessen och låta detaljplanen gå ut för granskning.

Detta steg i planprocessen innebär att berörda parter har möjlighet att ta del av projektet och bidra med synpunkter som slutligen ska sammanfattas i ett granskningsutlåtande. Nästa steg i processen är att byggnadsnämnden tar beslut om detaljplanen för därefter att skicka vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut i maj.

– För att optimera tidplanen så kommer vi att söka bygglov parallellt med planarbetet och antagandet. Om allt flyter på med bygglov och planantagande, så ska vi ha ett godkänt bygglov på plats under sommaren. Ett första spadtag är planerat redan tidigt i höst detta år. Det blir ett historiskt tillfälle då en ikonbyggnad för staden börjar ta form, säger Patrik Lindström.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige