Image
Johan Skoglund, vd för JM.
Johan Skoglund, vd för JM. Bild: Sandra Birgersdotter Ek

JM är pressade i marginalerna

Ekonomi/Finansiering Hela 2023 har präglats av en sällsynt svag marknad och man får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta jämförbara utmaningar. Det skriver vd Johan Skoglund i JM:s rapport för det fjärde kvartalet.
Publicerad den 30 Januari 2024

"Hög inflation och höga marknadsräntor tillsammans med oro i omvärlden bidrar till att kunder avvaktar med att köpa ny bostad. Till följd av den svagare bostadsmarknaden har extern marknadsvärdering indikerat ett nedskrivningsbehov i ett fåtal specifika exploaterings- och projektfastigheter", skriver vd Johan Skoglund.

Rörelseresultatet om -90 miljoner kronor belastades under det fjärde kvartalet av nedskrivningar om 258 miljoner kronor.

Försäljningen ökade dock under det fjärde kvartalet.
"Bostadsverksamheten i Stockholm ökade sin försäljning både jämfört med det tredje kvartalet i år och jämfört med samma kvartal föregående år, och ett projekt har produktionsstartats under kvartalet", skriver han.

JM har fortsatt att justera priser i utvalda projekt nära färdigställande för att stärka kassaflödet, vilket hade negativ påverkan på rörelseresultatet.

I Norge startade och sålde JM första etappen av ett projekt i Oslo till investerare, men försäljningen till privatkunder var låg.
"Rörelsemarginalen belastades av fortsatt hög kostnadsnivå, men påverkades positivt av markförsäljning i Bergen och Oslo", skriver Johan Skoglund.

Utöver prisjusteringar har även höga produktions- och projektfinansieringskostnader pressat marginalerna i projekten.
"De underliggande förutsättningarna för JM är alltjämt goda. Det råder bostadsbrist på samtliga våra delmarknader och när ränteprognoserna nu börjar indikera sjunkande bolåneräntor finns förutsättningar för en återhämtning i bostadsmarknaden under 2024", skriver Johan Skoglund, som sedan tidigare meddelat att han går i pension under året.

Kvartalet i siffror Omsättningen sjönk 33,9 procent till 3 407 miljoner kronor (5 152).
Rörelseresultatet blev -90 miljoner kronor (767).
Resultatet före skatt var -113 miljoner kronor (746).
Resultat per aktie hamnade på -2,10 kronor (9,00).
Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 404 miljoner kronor (354).
Styrelsen föreslår 3 kronor per aktie i utdelning för 2023 men avser även att kalla till extra bolagsstämma under Q4 för att föreslå ytterligare 3 kronor. Förra årets utdelning var 14 kronor per aktie.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige