Direktavkastningsnivån var oförändrad, 5,1 procent.
Den reala totalavkastningen på 6,5 procent var i nivå med snittet de senaste 29 åren 1984-2012, som hamnar på 6,6 procent.
BNP-tillväxten försvagades under 2012 och inflationen var -0,1 procent (KPI) för december månad, jämfört med december 2011.
I den högre riskaptiten bland investerarna som gradvis infann sig under 2012 blev fastigheter frånåkta av såväl aktier (MSCI Sweden) som fastighetsaktier (SIXREX) vilka levererade totalavkastningar i nivån 17-20 procent. Däremot lyckades direkta fastighetsinvesteringar betydligt bättre än de 1,7 procents totalavkastning som stadsobligationer (OMRX T-bond) presterade.
Fastighetsmarknaden under 2012 kännetecknas framförallt av stabilitet. Skillnaderna i totalavkastning mellan olika fastighetstyper var ganska små. Bäst gick det för bostadsfastigheter med en totalavkastning på 6,7 procent, följt av kontor på 6,6 procent. Lägsta totalavkastningen till ägarna gav industri på 4,9 procent.
IPD:s Fastighetsindex visar på liten positiv marknadshyreshyresutveckling och i princip oförändrade avkastningskrav.
- Bostäder tog återigen ledningen över kommersiella fastigheter under 2012. Bostäder har om man ser på längre sikt haft den högsta totalavkastningen, även om årets siffror visar på en avmattning. Samtidigt är det glädjande att direktavkastningen på bostäder har förbättrats i år tack vare både lite högre intäkter och lägre kostnader, säger Christina Gustafsson, vd för IPD Norden.
- Vi kan också konstatera att avkastningskraven fortsätter nedåt i de flesta kommersiella segmenten även om förändringarna är mycket små. CBD Stockholm är årets relativa vinnare på kontorssidan tack vare tillflöde av pensionskapital, låga vakanser och till synes stabil lokalefterfrågan.
- Det är glädjande att se ett ökat deltagande i IPD Svenskt Fastighetsindex. Vi har mätt 29 portföljer med ett sammanlagt värde på 284 miljarder kronor under 2012. Om man räknar av värdeökningen har fastigheter för netto drygt 20 miljarder lagts till underlaget.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.