Image

Svenska fastigheter fortsätter generera stabil avkastning

Sverige IPD Sweden Quarterly Listed Market Monitor visar att avkastningen på de underliggande fastigheterna i den noterade sektorn är fortsatt stabila.
Publicerad den 27 November 2012

Totalavkastningen på de underliggande fastigheterna uppgick till 1,6 procent i tredje kvartalet 2012. Det är marginellt lägre än 1,9 procent för motsvarande kvartal förra året. De senaste tolv månaderna till och med september uppgår totalavkastningen till 8,1 procent bestående av 5,5 procent direktavkastning och 2,5 procent värdetillväxt jämfört med 8,8 procent för helåret 2011.

Sedan införandet av IFRS (International Financial Reporting Standards) 2005 så har fastigheterna i de noterade bolagen genererat en årlig totalavkastning på 9,4 procent. Variationen har varit mellan 0,7 procent och 16,3 procent mätt som rullande tolv månaders avkastning. Direktavkastningen har under perioden varit mellan 5,4 procent och 6,4 procent medan värdetillväxten visat klart större spridning med ett årligt genomsnitt på 3,5 procent. Med tanke på att inflationstakten under samma tidsperiod varit mycket låg så har fastighetstillgångarna inte bara genererat en attraktiv real totalavkastning utan även en real värdestegring på nästan två procent per år.

Värdetillväxten i tredje kvartalet har avtagit något och fastigheterna har värderats upp med netto 0,5 miljarder. Det motsvarar en värdestegring på 0,2%. Spridningen mellan bolagen varierar från cirka minus en procent till plus en procent.
- Så här långt har sektorn klarat sig bättre än vad den gjort i många internationella marknader. Nu har inhemska konjunktursignaler försvagats tydligt och under hösten inte minst arbetsmarknaden. Den kraftiga ökningen av antalet varsel är ett exempel. Det skulle vara förvånande om dessa signaler inte avspeglar sig i avkastningssiffrorna framöver, säger Erik Nyman, Business Development, IPD Norden.
IPD Sweden Listed Property Market Monitor bygger på publik information från idag 14 noterade fastighetsbolagen på Nasdaq OMX Stockholm. Samtliga bolag marknadsvärderar sina fastigheter varje kvartal. De cirka 3 300 fastigheterna är värderade till 255 miljarder kronor vilket uppskattas motsvara knappt 25 procent av den totala svenska kommersiella fastighetsinvesterarmarknaden. Det är noterbart att den noterade sektorn vuxit från 120 miljarder kronor i tillgångar i slutet av 2004 till mer än det dubbla idag. Elva av de 14 företagen har varit noterade sedan införandet av IFRS.

De företag som ingår i undersökningen idag är Atrium Ljungberg, Balder, Castellum, Corem, Diös, Fabege, Fastpartner, Heba, Hufvudstaden, Klövern, Kungsleden, Sagax, Wallenstam och Wihlborgs. Även avnoterade bolag ingår historiskt.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige