Totalavkastningen på de underliggande fastigheterna uppgick till 1,6 procent i tredje kvartalet 2012. Det är marginellt lägre än 1,9 procent för motsvarande kvartal förra året. De senaste tolv månaderna till och med september uppgår totalavkastningen till 8,1 procent bestående av 5,5 procent direktavkastning och 2,5 procent värdetillväxt jämfört med 8,8 procent för helåret 2011.
Sedan införandet av IFRS (International Financial Reporting Standards) 2005 så har fastigheterna i de noterade bolagen genererat en årlig totalavkastning på 9,4 procent. Variationen har varit mellan 0,7 procent och 16,3 procent mätt som rullande tolv månaders avkastning. Direktavkastningen har under perioden varit mellan 5,4 procent och 6,4 procent medan värdetillväxten visat klart större spridning med ett årligt genomsnitt på 3,5 procent. Med tanke på att inflationstakten under samma tidsperiod varit mycket låg så har fastighetstillgångarna inte bara genererat en attraktiv real totalavkastning utan även en real värdestegring på nästan två procent per år.
Värdetillväxten i tredje kvartalet har avtagit något och fastigheterna har värderats upp med netto 0,5 miljarder. Det motsvarar en värdestegring på 0,2%. Spridningen mellan bolagen varierar från cirka minus en procent till plus en procent.
- Så här långt har sektorn klarat sig bättre än vad den gjort i många internationella marknader. Nu har inhemska konjunktursignaler försvagats tydligt och under hösten inte minst arbetsmarknaden. Den kraftiga ökningen av antalet varsel är ett exempel. Det skulle vara förvånande om dessa signaler inte avspeglar sig i avkastningssiffrorna framöver, säger Erik Nyman, Business Development, IPD Norden.
IPD Sweden Listed Property Market Monitor bygger på publik information från idag 14 noterade fastighetsbolagen på Nasdaq OMX Stockholm. Samtliga bolag marknadsvärderar sina fastigheter varje kvartal. De cirka 3 300 fastigheterna är värderade till 255 miljarder kronor vilket uppskattas motsvara knappt 25 procent av den totala svenska kommersiella fastighetsinvesterarmarknaden. Det är noterbart att den noterade sektorn vuxit från 120 miljarder kronor i tillgångar i slutet av 2004 till mer än det dubbla idag. Elva av de 14 företagen har varit noterade sedan införandet av IFRS.
De företag som ingår i undersökningen idag är Atrium Ljungberg, Balder, Castellum, Corem, Diös, Fabege, Fastpartner, Heba, Hufvudstaden, Klövern, Kungsleden, Sagax, Wallenstam och Wihlborgs. Även avnoterade bolag ingår historiskt.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.