Image
Edshult innergård är ett av de nya projekten för HSB i Dalarna.
Edshult innergård är ett av de nya projekten för HSB i Dalarna. Bild: HSB

HSB satsar i Dalarna

Bygg/Arkitektur HSB har förvärvat mark i Dalarna, både i Falun och i Leksand, och planerar att bygga cirka 130 nya bostäder. Detta som ett led i HSBs ökade satsning på bostadsbyggande i Dalaregionen.
Publicerad den 5 April 2023

I dagsläget äger och förvaltar HSB cirka 1000 hyreslägenheter och ett 100-tal lokaler, samt förvaltar ytterligare cirka 1300 externa hyresrätter. Dessutom bedrivs teknisk och ekonomisk förvaltning av cirka 220 bostadsrättsföreningar från Avesta i söder till Idre i norr.

– HSB är en stark aktör på fastighetsmarknaden och vi vill bidra till att fler bostäder byggs i ett Dalarna som växer, säger Maria Engholm, vd HSB MälarDalarna.

– Dalarna är en växande region med flera intressanta kommuner. Förvärven i Falun och Leksand är helt i linje med vår strategi att satsa på ökat bostadsbyggande i Dalaregionen, säger Mikael Cederborg, projektchef på HSB.

I Falun har HSB förvärvat del av fastigheten Surbrunnshagen 8:31 av Kopparstaden AB. Surbrunnshagen är ett nytt bostadsområde som ligger knappt två kilometer från Falun centrum. Totalt planeras här för 600 bostäder med varierad bebyggelse och olika upplåtelseformer. Förvärvet som HSB gjort omfattar cirka 10 700 kvm BTA och HSBs plan är att utveckla två bostadsrättsföreningar om totalt cirka 90 lägenheter fördelat på fyra trevåningshus.

– Surbrunnshagen har ett centralt och attraktivt läge. Våra framtida bostadsrättslägenheter kommer att komplettera området på ett bra sätt, säger Mikael Cederborg.

Byggstart planeras preliminärt till tidigast under 2025.

I Falun har HSB även mark inom kvarteret Slånbäret vid Kyrkbacken där planen är att på sikt uppföra ett flerbostadshus med 15–20 lägenheter.

I Leksand har HSB vunnit en markanvisningstävling om fastigheten Edshult 1:126 som ligger en kilometer från Leksands centrum. Förvärvet omfattar 3 600 kvm mark och planen är att utveckla en bostadsrättsförening med cirka 20 bostäder, både lägenheter och radhus.

– I Edshult kommer det att finnas bostäder både för barnfamiljer och för äldre som längtar efter att lämna villan, säger Mikael Cederborg. Detta genom en blandning av lägenheter och radhus med faluröd arkitektur som anknyter till området.

Byggstart planeras preliminärt till tidigast under 2024.

– HSB fyller 100 år i år och vi planerar självklart att bygga bostäder i minst 100 år till, säger Maria Engholm. Vi vill fortsätta bidra med nya bostäder i Dalarna och söker attraktiv mark för bostadsproduktion i flera kommuner.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Modekedjans inrednings-satsning lämnar centralt läge

Uthyrning Efter fem år lämnar Ellos Home sin butik på Korsgatan mitt i Göteborgs CBD.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige