Image

Hemfosa miljardinvesterar – utvecklar sjukhus i Norge

Bygg/Arkitektur Hemfosa utvecklar ett nytt hälsocampus och bygger ett hjärt- och lungsjukhus vid Gardermoens flygplats vid Oslo, tillsammans med Aspelin Ramm.
Publicerad den 16 Juni 2015
Hemfosa och Aspelin Ramm utvecklar ett hälsocampus vid Gardermoens flygplats. Bild: Nordic Office of Architecture
Hemfosa och Aspelin Ramm utvecklar ett hälsocampus vid Gardermoens flygplats.

Hemfosa bildar tillsammans med det norska fastighetsutvecklingsföretaget Aspelin Ramm Eiendom bolaget Gardermoen Campus Utvikling (GCU), i vilket Hemfosa äger 65 procent. Hemfosa investerar cirka en miljard kronor i projektet. I detta ingår även en investering i mark och infrastruktur för området.

Genom bolaget tecknas ett avtal om projektering och byggnation av ett specialistsjukhuset nära Gardermoens flygplats utanför Oslo där verksamheterna från två befintliga sjukhus kommer att samlokaliseras.

Byggstart planeras till hösten 2015 och hyresgästen Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) har tecknat ett 25-årigt hyresavtal med beräknat tillträde i januari 2018. LHL är en norsk intresseorganisation med gedigen erfarenhet av att driva ett flertal specialistkliniker inom hjärt- och lungsjukvård i Norge.

- Investeringen i ett nytt sjukhusprojekt vid Gardermoen innebär en unik möjlighet för oss att komma in i detta expansiva område och befästa Hemfosas position som en kraftfull aktör inom samhällsfastigheter på den norska marknaden. Vi är också glada att kunna göra denna satsning tillsammans med en så välrenommerad och erfaren fastighetsutvecklare som Aspelin Ramm och att från start ha ett 25-årigt hyresavtal på plats. Projektet innebär därutöver flera tillväxtmöjligheter inom vårt prioriterade fastighetssegment, säger Hemfosas vd Jens Engwall.

Byggstart är planerad till september 2015 med beräknat tillträde i januari 2018. Övriga samarbetspartners i projektet är arkitektkontoret Nordic Office of Architecture och byggentreprenören Hent.

Vd Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm kommenterar:

- Vi har arbetat länge med förberedelser för detta projekt som vi har stora förväntningar på. Kombinationen av LHL:s position inom norsk sjukvård, Hemfosa med sin tyngd och erfarenhet av finansiering av samhällsfastigheter och vår egen erfarenhet inom innovativ fastighets- och områdesutveckling är unik.

Campusområdet ligger i nära anslutning till Oslos flygplats Gardermoen, vilket gör det särskilt intressant både för att attrahera kompetens och skapa tillgänglighet för patienter från andra orter. Planen är att campusområdet vid Gardermoen på sikt ska utgöra en betydande kompetenspark inom hälsa och vård och omfatta verksamheter inom forskning och utbildning, kontor, restauranger och service. Etableringen innebär potential för GCU att genomföra ytterligare projekt inom hälsosektorn.

- Vi har alltid sagt att Hemfosa ska fånga möjligheterna på en rörlig fastighetsmarknad och hitta vägar som andra inte gått. Det här projektet är helt i linje med vår affärsfilosofi att skapa värde genom att vara innovativa inom en fokuserad del av fastighetsmarknaden, säger Jens Engwall.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige