Image
I centrala Stockholm sjönk priserna med minus en procent på bostadsrätter
I centrala Stockholm sjönk priserna med minus en procent på bostadsrätter Bild: Istock

Fortsatt nedgång på bostadsmarknaden i november

Bostäder Under november minskade priserna på bostadsrätter med minus en procent och villapriserna med minus tre procent. Prisutvecklingen på årsbasis fortsätter sjunka och ligger nu på minus sju procent för bostadsrätter och minus åtta procent för villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 December 2022

Bostadsrätter
I centrala Stockholm sjönk priserna med minus en procent medan länet som helhet registrerade oförändrade priser. I både centrala Göteborg och i storstadsområdet sjönk priserna med minus tre procent. I Malmöområdet gick de centrala delarna ned med minus två procent och storstadsområdet med minus fyra procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
Under november sjönk priserna i Storstockholm med minus två procent och i de övriga två storstadsområdena med minus tre procent. På årsbasis har priserna fallit minus tio procent i Storstockholm och minus tolv procent i Storgöteborg och Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden
Perioden med prisnedgångar har nu varat i åtta månader. Sedan toppen i början av året har priserna på riksnivå för bostadsrätter sjunkit med minus tolv procent och för villor med minus tretton procent. Under pandemiåren 2020/21 ökade priserna kraftigt och för bostadsrätter har nedgångarna 2022 inneburit att priserna närmat sig de nivåer som rådde före pandemin. Villor ligger än så länge tydligt över de nivåer som rådde vid inledningen av 2020, avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundets kommentar
Den ekonomiska oron fortsatte påverka bostadsmarknaden i november. På villamarknaden var skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset negativt på riksnivå för första gången sedan december 2012. Samtidigt ser vi att utbudet minskar, en indikation på att säljare och köpare börjar mötas i högre grad än tidigare, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige