Image

Första projektet för Wästbyggs hållbarhetsfond

Bygg/Arkitektur Medel har nu beviljats till ett första projekt, ett avancerat luftvärmesystem för cirka 250 lägenheter i Limhamn i Malmö som fastighetsbolaget Vita Örn och Wästbygg har tecknat ett samverkansavtal kring. Idén kommer från Vita Örn, som tidigare testat funktionen i liten skala.
Publicerad den 22 September 2016
Joakim Feldt, Vita Örn, tillsammans med Håkan Fihnn och Erik Saltin på Wästbygg. Bild: Jan Nordén
Joakim Feldt, Vita Örn, tillsammans med Håkan Fihnn och Erik Saltin på Wästbygg.

Wästbygg inrättade tidigare i år en fond för hållbar utveckling som ska finansiera innovativa förslag från medarbetare och samarbetspartners inom hållbarhetsområdet. Syftet är att utveckla produkter och tekniska lösningar som ytterligare främjar ett hållbart byggande. Nu har medel beviljats för fondens första projekt.

– Tanken är att placera såväl värme- och ventilationsutrustning som kylanläggningar i källaren. Värmesystemet kommer att använda hela källarens grundvattenvärmda golvyta som uppvärmning av luften innan den når värmepumpen. Vidare utnyttjas restvärmen i frånluften från ventilationen samt all värme från verksamheternas kylsystem. Även värmen från de cirka 170 bilarna i garaget kommer att återanvändas. Målet är att skapa ett uppvärmningssystem som i princip är koldioxidneutralt, då el till systemet kommer från vindkraft. Det känns oerhört positivt att Wästbygg tror på idén och vill vara med och vidareutveckla den, förklarar Joakim Feldt, vd för Vita Örn.

150 000 kronor ur fonden har beviljats till att arbeta vidare med beräkningar av vilka luftflöden som krävs och om det är möjligt att implementera lösningen i ett bostadskvarter av den här omfattningen.

– Det här är ett mycket intressant första projekt för vår hållbarhetsfond och det ligger väl i linje med de interna riktlinjer som finns för hur den ska användas. Vita Örn har, liksom vi själva, ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor och vi ser fram emot att tillsammans arbeta vidare med förslaget, säger Håkan Fihnn, regionchef Syd på Wästbygg.

Arbetet fortsätter under hösten parallellt med projekteringen för hela området. Byggstart för lägenheterna är planerad till början av 2017.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige