Image
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. Bild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna: Reformerna som den nya regeringen behöver genomföra

Bolag Fastighetsägarna välkomnar att det inom kort kommer finnas en ny regering på plats. Den tillträdande regeringen behöver snabbt hantera energikrisen, öka tryggheten och genomföra reformer som främjar ökade investeringar i bostäder. I ett pressmeddelande går Fastighetsägarna igenom de reformerna som den nya regeringen behöver genomföra inom fastighetsföretagande och bostadspolitik.
Publicerad den 15 Oktober 2022

– Det är bra att vi nu har ett regeringsunderlag på plats som kan börja arbeta med att hantera samhällsproblem som den akuta energikrisen och otryggheten. För fastighetsföretagen är även åtgärder för att de ska kunna fortsätta genomföra investeringar för ökat bostadsbyggande angelägna. Det saknar vi i det program som presenterats och vi har därför identifierat enkla reformer som den nya regeringen omgående bör genomföra, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
– Det handlar inte om några radikala reformer som omkullkastar befintliga system, utan enkla och snabba lösningar för att utveckla dagens modeller. I många fall finns det redan statliga utredningar klara och som kan utgöra grunden för reformarbetet. I andra fall handlar det om att genomföra mindre regelförenklingar, säger Anders Holmestig.

Här är några av de förslag till reformområden för den nya regeringen som Fastighetsägarna föreslår:

Öka tryggheten i utsatta områden
Lokaler och lägenheter utnyttjas i olika brottsupplägg. Fastighetsägare kan på frivillig basis bidra till ökad säkerhet och trygghet i och omkring fastigheter, men i dag saknas effektiva juridiska verktyg. Lagstiftningen behöver anpassas till samhällsutvecklingen och stötta de goda krafterna i utsatta områden och på andra platser.

Lös bostadssituationen för de mest utsatta på bostadsmarknaden
Den tilltagande hemlösheten riskerar att få allvarliga konsekvenser på hela samhället. En ny regering bör utreda och föreslå förändringar av den sociala bostadspolitiken.

Påbörja reformering av hyressättningssystemet
En bättre fungerande hyresbostadsmarknad är nödvändig för att möta arbetsmarknadens och den högre utbildningens behov av rörlighet. Flera av dagens problem kan hänföras till hur hyressättningssystemet fungerar. Ett konkret uppdrag är att den nya regeringen bör utreda om delar av hyresmarknaden kan ges andra regler för hyressättning för att främja investeringar.

Stimulera samhällsnyttiga investeringar för klimatet
Energieffektiviseringens nytta i ett ansträngt energiläge behöver premieras. Fastighetsägare och verksamheter som genom energieffektivisering frigör kapacitet bör belönas för detta. Ta bort energiskatten på egenproducerad egenanvänd förnybar el som solenergi, där dagens skatteregler utgör en onödig tröskel.

Genomför en nödvändig momsreform
Slopa kravet på momspliktig hyresgäst vid frivillig skattskyldighet för lokaluthyrning. Genom en sådan förändring skulle fastigheter kunna användas mer flexibelt och resursanvändningen i fastighetssektorn kunna utvecklas i en mer hållbar riktning. Det bör även bli skattemässigt gynnsamt att omvandla lokaler till bostäder.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige