Image
Fabryka Norblina.
Fabryka Norblina. Bild: Capital Park

Europi köper 12 procent av polskt bolag

Transaktioner Europi Property Group har förvärvat 12,3 procent av Capital Park S.A, ett marknadsledande fastighetsbolag som utvecklar högkvalitativa kontor och innerstadsprojekt i främst Warszawa.
Publicerad den 25 Maj 2020

Europi Property Group AB är ett fastighetsbolag med kontor i London och Stockholm som investerar i value add och opportunistiska affärer inom Europa. Bolaget grundades 2019 av före detta Blackstone executive Jonathan Willén och Brunswick Real Estate Ventures.

Investeringen ger EPG exponering mot Capital Parks befintliga, högkvalitativa, fastighetsportfölj och dess framstående plattform med erfaren ledningsgrupp och bevisad förmåga att skapa mervärde genom projektutveckling. Capital Park befinner sig i den sista utvecklingsetappen av sitt flaggskeppsprojekt Norblin, som är ett före detta industriområde på två hektar i Warszawas centrala Wola-distrikt. Området genomgår en förvandling till en unik innerstadsdestination med över 65 000 kvadratmeter uthyrbar yta, huvudsakligen kontor. Norblin, som planeras vara färdigställt Q2 2021, visar Capital Parks styrka och imponerande förmåga inom projektutveckling och innerstadsdestinationer. Projektet är till större del redan uthyrt, och efterfrågan har visat sig vara extremt stark trots det rådande marknadsläget.

EPG har följt Capital Park sedan slutet av 2019 och tillfället att investera uppstod på grund av det oroliga marknadsläget i mars, vilket möjliggjorde förvärvet på en attraktiv substansvärdesrabatt. Capital Park kontrolleras av den likasinnade riskkapitalgruppen Madison International Realty, som äger 66 procent av bolaget och köpte sin andel från Patron Capital ifjol. Capital Park har varit en ledande aktör på den polska fastighetsmarknaden sedan 2003 och börsnoterades på Warszawa Stock Exchange 2013.

Genom investeringen i Capital Park gör EPG debut i Polen, ett av de länder som bolaget tror starkt på. EPG:s förmåga att kunna investera inte bara inom olika sektorer och geografier, utan även i börsnoterade bolag såväl som i individuella fastigheter, visar dess mångsidighet att kunna komma åt de mest attraktiva fastighetsaffärerna över ett brett spektrum av möjligheter. Dessutom ger EPGs investering i Capital Park en språngbräda för ytterligare tillväxt i Polen, en attraktiv marknad med en spännande investeringsdynamik.

Jonathan Willén, vd för Europi Property Group, kommenterar:
– Vi är väldigt exalterade över vår investering i Capital Park som ger oss tillgång till en av de marknadsledande fastighetsaktörerna i Polen och dess högkvalitativa portfölj, speciellt det unika innerstadsprojektet Norblin. Norblin är ett av de mest imponerande och dynamiska fastighetsprojekten i Warszawa och kommer att skapa en ny troféfastighet i ett utmärkt centralt läge. Capital Parks erfarna ledningsgrupp och långa meritlista inom projektutveckling skiljer bolaget åt från sina konkurrenter. Dess förmåga att leverera ett projekt som Norblin bevisar vilken enorm kapacitet och förmåga som finns i bolaget.

– Polen är ett av de länder vi gillar mest i Europa på grund av dess bakomliggande ekonomiska tillväxttrender och demografiska utveckling, samt fortsatta höga intresse bland internationella investerare. Landet har snabbt och effektivt bemött Covid-19 pandemin, och vi tror att Polen kommer komma starkt tillbaka från det rådande marknadsläget.

– Vi fortsätter att utvärdera ytterligare investeringsmöjligheter i Polen och vi är extremt nöjda med att ha Capital Park som samarbetspart – en av landets mest erfarna fastighetsaktörer. Vi ser fram emot att arbeta med Capital Park (och Madison) kring dess befintliga portfölj och även att selektivt förvärva ytterligare fastigheter när rätt möjligheter ges.

– EPG är oerhört väl positionerat för att ta nytta av möjligheter som dyker upp till följd av den nuvarande krisen, och vi utvärderar kontinuerligt förvärvsmöjligheter i de marknader vi tror på. Även om det sannolikt kommer ta ytterligare lite tid innan konjukturen vänder, börjar vi redan nu se intressanta möjligheter sakta dyka upp och vi är fokuserade på att hitta de bästa riskjusterade investeringarna för våra aktieägare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

EU-satsning för energieffektiva bostäder testas i Göteborg

Energi/miljö Ett nytt EU-projekt, ThumbsUp, ska utveckla och demonstrera energilagringslösningar i bostäder. Projektet, som involverar 19 företag, universitet och forskningscentra, koordineras av Veolia i Spanien, medan svenska Johanneberg Science Park samordnar hur lösningen ska testas. Detta sker i Göteborg på HSB Living Lab, en av tre demonstrationsplatser.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige