Image

Ett steg närmare förverkligande av Örndalen

Bygg/Arkitektur Länsstyrelsen i Jämtland meddelade i dag att Örndalen beviljas dispens från artskyddsförordningen avseende kungsörn. Beskedet innebär ett steg närmare förverkligandet av en ny alpin året runt-resort i Vemdalen.
Publicerad den 24 Maj 2013
Örndalen är nu ett steg närmare förverkligande. Bild: International alpine design
Örndalen är nu ett steg närmare förverkligande. Mats Svensson. Bild: Örndalen
Mats Svensson.

? Länsstyrelsens beviljade dispens innebär att vi kan ta nästa steg mot att skapa Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet. Dispensen är ett förtroende som vi kommer förvalta med största respekt och noggrannhet, säger Mats Svensson, styrelseordförande för Örndalen Exploatering AB.

Redan när Härjedalens kommun antog översiktsplanen för Vemdalsområdet år 2008 var förekomsten av kungsörn känd. En fördjupad rovfågelsinventering visade att det fanns ett revirhävdande kungsörnspar i det planerade utbyggnadsområdet. Länsstyrelsen bedömde därför att projektet behövde dispens från fridlysningsbestämmelserna i artskyddsförordningen för att få drivas vidare.

En dispensansökan upprättades med hjälp av Enetjärn Natur, ett företag med stor expertis om kungsörnar som bland annat har genomfört utredningsuppdrag inom infrastruktur, turism och gruvverksamhet.

? Vi lägger stor möda vid att kungsörnsparet ska kunna bli kvar i reviret och har redan i planeringsarbetet genomfört ett antal åtgärder. Bland annat har vi dragit om en lift, ändrat en skidbacke och flyttat ett stort kvarter med planerat boende. Vi kommer att följa örnarna noga framöver, säger Mats Svensson.

Härjedalens kommunstyrelse beslutade nyligen föreslå att detaljplan samt exploateringsavtal och VA-avtal för Örndalen ska antas vid kommunfullmäktiges nästa sammanträde, den 12 juni.

Planerad byggstart för Örndalen är hösten 2013. Projektet är indelat i fyra etapper och omfattar fullt utbyggt cirka 7 000 bäddar. De sammanlagda investeringarna i Örndalen beräknas till cirka två miljarder kronor och beräknas långsiktigt ge 300 årsarbeten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige