Image

KF sa ja till Örndalen

Bygg/Arkitektur Nu har också Härjedalens kommunfullmäktige klubbat detaljplanen för Örndalen Resort i Vemdalen, Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet.
Publicerad den 13 Juni 2013
Örndalen_3 Bild: Internationell Alpine Design
Örndalen_3 Mats Svensson. Bild: Örndalen
Mats Svensson.

I går antog kommunfullmäktige detaljplanen, som medger utbyggnad av 4 800 bäddar i en första utbyggnadsetapp, samt exploateringsavtal och VA-avtal. De sammanlagda investeringarna i området beräknas uppgå till cirka två miljarder kronor och väntas långsiktigt ge 300 årsarbeten.

- Turismen är Härjedalens mest expansiva näring och bidrar med både arbetstillfällen och framåtanda. En ny toppmodern alpin anläggning kommer att stärka konkurrenskraften hos hela Destination Vemdalen, säger Gunilla Zetterström Bäcke, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen.

Projektet är indelat i fyra etapper och omfattar fullt utbyggt cirka 7 000 bäddar. Nuvarande detaljplan medger en utbyggnad av 4 800 bäddar.

Investeringskostnaden för utbyggnad av vatten och avlopp för den första byggetappen beräknas uppgå till totalt 60 miljoner kronor. Härjedalens kommun står för mindre än en tredjedel av denna investering. Kommunen kommer att ansvara för grundvattentäkt och reningsanläggning med tillhörande överföringsledningar, medan Örndalen Exploatering bland annat står för vattenverk och distributionsledningar till respektive tomt.

- Kommunfullmäktiges beslut innebär ytterligare ett viktigt steg mot förverkligandet av en helt ny året runt-resort i internationell toppklass. Under förutsättning att alla tillstånd finns på plats räknar vi med att Örndalen Resort kan börja byggas nu i höst, säger Mats Svensson, styrelseordförande för Örndalen Exploatering AB och tidigare vd för Holiday Club samt Skistar i Åre och Vemdalen.

Utöver stugboende i olika lägen och prisklasser planeras ett upplevelsehotell med restauranger, spaanläggning och pooler. Inledningsvis byggs 150 rum som beräknas stå klara 2015. Därutöver kommer 100 hotellägenheter att byggas. En avsiktsförklaring om hotelldriften har tecknats med Nordic Choice Hotels.

Masterplanen för Örndalen är framtagen av Coloradobaserade alpindesignern Mike Larson, med erfarenhet från Beaver Creek och många andra av världens främsta alpina anläggningar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige