Image
Bild: Istock/SBB

DI: SBB saknar FI-tillstånd att äga JM – kan behöva sälja aktier

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget SBB riskerar att behöva sälja merparten av sina aktier i bostadsutvecklaren JM, det rapporterar Dagens industri.
Publicerad den 30 November 2022

Bakgrunden är att det inom JM finns ett betalningsinstitut registrerat hos Finansinspektionen, FI. För att kunna vara ägare till ett sådant institut måste man ha ett tillstånd hos FI, något som SBB saknar.

Enligt Di har SBB inte sökt om tillstånd, varken när man gick upp till 30,6 procent i JM eller inför förvärvet av de första 20 procent i juni 2021. Detta är bekräftat av FI.

Om en ägare har överskridit tröskeln utan tillstånd kan FI tvinga bolaget att minska ägandet, enligt lagen om bank- och finansieringsrörelse. I värsta fall kan SBB tvingas sälja aktier i JM till att man hamnar under tio procent.

SBB har via sin IR-chef sagt att det är i en dialog i frågan med FI och inte har mer att kommentera än så.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G: "Än blir ni inte av med mig"

Bolag Efter att i förra veckan ha presenterat vem som tar över P-G Perssons stol i Platzer så var det dags att avsluta år 2022 med bokslutet. Bolaget ser ett minskat fastighetsvärde – något den avgående vd:n inte sett på tio år. För Fastighetssverige berättar han mer om detaljerna i den senaste rapporten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige